Política 21/09/2011

Els partidaris del referèndum constitucional fracassen

Les signatures d'onze senadors i divuit diputats no seran insuficients per convocar el referèndum. El mínim eren 26 senadors i 35 diputats. CiU no firma res però assegura que si haguessin fet falta les seves signatures per arribar al mínim haurien firmat

Miquel Codolar/joan Rusiñol
2 min

MadridNomés divuit diputats presentaran les seves signatures al Congrés per demanar un referèndum sobre la reforma del a Constitució. Les firmes són dels diputats de CC (2), BNG (2), IU-ERC-ICV (5), Na-Bai, UPyD i del socialista Antonio Gutiérrez. Els altres diputats del PSOE que s'havien mostrat partidaris de refrendar la reforma, de la corrent anomenada Izquierda Socialista, no signaran. El PNB presentarà demà, que és quan s'acaba el termini, les seves 6 signatures.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ahir es va conèixer que al Senat es van presentar onze firmes d'ERC (3), PNB (2), CC (2), ICV (2) i BNG. Tot i que fins demà hi ha temps per presentar les firmes, no s'espera que se'n presentin més. Els diputats i els senadors de CiU no han firmat però afirmen que si la seva signatura servís per convocar el referèndum ho haurien fet. En el cas del Senat, Jordi Vilajoana va culpar els deu senadors socialistes de l'Entesa de ser els culpables de que finalment no es referendi la reforma constitucional.

La diputada d'ICV Núria Buenaventura, que ha ofert una roda de premsa per explicar la presentació de les firmes, ha criticat que el portaveu parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, es va negar a donar les firmes de CiU si no es garantia que servia per convocar referèndum perquè "no volia acompanyar fent números als partits d'esquerres". El portaveu d'IU, Gaspar Llamazares, ha dit que la no convocatòria del referèndum constata "una divisió entre el bipartidisme i la ciutadania, que no entre la política i la ciutadania".

Buenaventura ha dit que cal "confiar en la ciutadania" perquè "aquesta victòria que es preveu del PP no sigui tal". Per la seva banda, el diputat d'ERC ha afirmat que "si el que es preveu és una gran victòria del PP les expectatives no són molt favorables" i ha dit que desitja que "el conjunt del sistema polític millori pel que fa a la transparència i participació democràtica". Jorquera, del BNG, ha lamentat que la composició actual del Congrés no representa la pluralitat de la societat espanyola que va reclamar la convocatòria del referèndum.

stats