Política 05/02/2013

Els partits catalans demanen prémer l'accelerador per combatre la corrupció

L'oposició mira amb recel la reunió de partits convocada per Núria de Gispert. Aprovar la llei de transparència i la llei electoral abans de finals d'any són algunes de les mesures urgents que posen sobre la taula

A. Mateo / S. González
4 min

BarcelonaEls partits polítics catalans ho tenen clar: cal actuar contra la corrupció i cal actuar al més aviat possible. És per aquest motiu que aquesta tarda des del Parlament han llançat una bateria de propostes per fomentar la transparència de les institucions públiques. Això sí, cada partit des de la seva pròpia visió. La trobada de partits per debatre sobre aquesta qüestió que ha convocat la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, té tants adeptes com detractors, però tots estan d'acord que s'ha de sortir d'aquesta trobada amb mesures concretes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CiU fa una crida a no menystenir la cimera i defensa l'"honestedat" d'Oriol Pujol

El portaveu del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha advertit que no es pot “menystenir” la cimera que se celebrarà aquest dimecres, en què Artur Mas es reunirà amb els organismes de fiscalització de les institucions públiques, perquè pot aportar “molta perspectiva” sobre com afrontar la corrupció.

Turull ha fet una crida a “accelerar” tant la llei electoral com la llei de transparència. “Hem d'aplicar la màxima que a més informació, menys rumorologia”, ha assegurat. El dirigent de CiU ha assegurat que el partit és “testimoni directe de l'honestedat personal i política” d'Oriol Pujol, i davant la petició del PP de crear una comissió d'investigació sobre el cas de les ITV ha assegurat que CiU ho haurà d'estudiar, però que no és partidària de fer “judicis paral·lels”.

ERC reivindica amb urgència la llei de transparència

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha valorat positivament la feina que s’està fent des del Govern i la cimera de demà al Palau de la Generalitat amb les institucions catalanes per combatre la corrupció, i ha qualificat de “lamentable que els altres partits no considerin el mateix”. Ha afegit que davant la corrupció és “imprescindible” fer una llei per a l’accés a la informació pública i a la transparència dels partits.

Rovira ha insistit que la llei de transparència "faria desaparèixer molts dubtes" i permetria "el tancament del cercle democràtic". La portaveu republicana no ha descartat que si finalment Oriol Pujol és imputat pel cas de les ITV doni suport a la creació d'una comissió d'investigació, de la mateixa manera que ho va fer amb el cas Palau.

El PSC demana que De Gispert no faci propostes legislatives

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha confirmat que el seu partit assistirà a la trobada de partits convocada per De Gispert per debatre mesures contra la corrupció, tot i que ha demanat que la presidenta del Parlament es limiti a explicar el contingut de la cimera que celebra Artur Mas demà amb els organismes de control.

Segons Lucena, les iniciatives legislatives per combatre la corrupció han de sortir dels grups parlamentaris. En aquest sentit, ha demanat a CiU i ERC que les mesures s'acordin entre tots els partits i no que les pactin els dos partits per després buscar “l'adhesió” de la resta de grups. Lucena ha insistit que tant la llei de transparència com la llei electoral haurien d'estar enllestides.

El PP lamenta "l'ocultació i el secretisme" de la cimera de Mas i demana una comissió d'investigació del cas de les ITV

El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, ha demanat al Govern que desconvoqui la cimera de demà a porta tancada amb els organismes de control o que es faci “amb màxima transparència convidant els grups parlamentaris”. “Si no, la reunió es convertirà en la cimera de l’ocultació i el secretisme”, ha etzibat.

Enric Millo ha qualificat de “muralla infranquejable” la negativa a la votació per part de CiU i ERC pel que fa a la proposta de resolució sobre la crisi econòmica, plantejada avui en la reunió del consell executiu. Ha demanat al Govern que es doni suport al ple extraordinari que proposen els populars per parlar sobre la crisi i l’ocupació a Catalunya i a la proposta de comissió d’investigació sobre la trama de les ITV.

ICV-EUiA plantarà De Gispert i alerta Mas que li falta credibilitat per lluitar contra la corrupció

La portaveu al Parlament d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha advertit que si el president de la Generalitat, Artur Mas, no és capaç de donar explicacions sobre el presumpte finançament irregular que afecta el seu partit, “difícilment pot liderar res que tingui a veure amb la lluita contra la corrupció". Camats, que ha anunciat que el seu partit no assistirà a la trobada de partits convocada per De Gispert per parlar de la corrupció, ha demanat que tota la informació de les administracions sigui pública i que els dirigents imputats siguin apartats “immediatament” de les seves responsabilitats.

La dirigent ecosocialista també proposa modificar la llei de partits, el règim penal davant casos de corrupció i establir per llei la incompatibilitat de càrrecs, així com la regulació dels 'lobbies'.

Ciutadans tampoc anirà a la cimera de partits i clama per un autèntic pacte contra la corrupció

El portaveu al Parlament de Ciutadans, Jordi Cañas, ha anunciat que no assistirà a la trobada que la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha convocat per dijous amb els partits per debatre mesures per combatre la corrupció. Cañas ha titllat de “maniobra de distracció” la trobada i ha insistit que no es pot resoldre en 24 hores allò que no s'ha fet en 30 anys.

Pel dirigent de Ciutadans, el més urgent és forjar un pacte anticorrupció dels partits polítics del qual es derivin mesures concretes de funcionament intern dels partits. “Ho hem de fer amb urgència, però no amb presses, que no són bones conselleres”, ha dit.

La CUP demana eliminar els contractes confidencials a la Generalitat

Que s'acabin els contractes confidencials que hi ha a la Generalitat de Catalunya ha estat la principal reivindicació que ha fet la CUP per combatre la corrupció. Segons ha assegurat el líder de la candidatura, David Fernández, hi ha 200 contractes d'aquest tipus a la CCMA i 62 més a TMB que no permeten saber què cobren certs càrrecs, alguns d'ells "amb sous superiors al del president de la Generalitat".

La CUP, que assistirà sense massa expectatives a la trobada de partits de dijous al Parlament, també proposa que la futura llei de transparència prevegi la incompatibilitat de càrrecs, la separació entre sector privat i sector públic i l'accés ràpid a la informació que tingui a veure amb els càrrecs de poder i els pressupostos. A més, considera que han de ser els mateixos partits els que assumeixin les "conseqüències penals i jurídiques" derivades de la conducta dels seus dirigents. "La corrupció no és un virus que es pot reparar, sinó que és un problema del sistema operatiu", ha afirmat el portaveu parlamentari de la CUP, Quim Arrufat, que ha afegit que els "grinyola" la "separació de poders" que es fa pel fet que els partits no assisteixin a la cimera de demà.

stats