Política 05/06/2018

Els partits no arriben a un acord sobre l'exhibició de llaços grocs al Parlament

Els grups discrepen sobre la possibilitat de col·locar símbols polítics als escons del Govern

Marc Toro
2 min
Un llaç groc a la bancada del Govern tombat amb Quim Torra, de fons, i amb altres llaços de fons al ple d'aquest divendres

BarcelonaLa reunió de la junta de portaveus del Parlament ha acabat aquest dimarts sense un acord sobre les condicions per col·locar llaços grocs o altres símbols polítics als escons del Parlament. Després que aquest dilluns el president de la cambra, Roger Torrent, presentés als grups una proposta perquè es poguessin posar símbols "democràtics" als escons assignats a diputats (no als que hi ha buits), la interpretació que en va fer cada formació ha portat al desacord. El principal punt de discrepància: el criteri a seguir a la bancada del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cs ha lamentat que la proposta de Torrent permeti utilitzar el "Govern de tots" per exhibir símbols que no representen a tota la població". "Volem que el Govern estiguin lliure d'ideologia política", ha demanat el portaveu parlamentari Cs, Carlos Carrizosa, en roda de premsa després de la reunió. El PSC, els comuns i el PP tampoc estan d'acord amb la possibilitat de posar llaços a la bancada del Govern. Torrent redactarà ara una nova proposta més detallada per tornar-la a presentar als grups.

La portaveu de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, ha defensat que no es posin llaços grocs als escons del Govern per tal de poder arribar a un acord de "consens" amb les formacions que no els volen. "Als comuns no ens molesten els llaços grocs a les bancades del Govern, però hi ha algú a qui molesten i s'ha de trobar una solució al problema", ha assegurat Alamany, que ha afegit: "És un debat absurd que estiguem parlant de posar llaços o de treure'ls".

Per contra, la portaveu adjunta de JxCat, Gemma Geis, ha defensat que els llaços puguin ser als escons del Govern perquè "els consellers o el president han de poder expressar la seva solidaritat o qualsevol símbol si ho consideren convenient". El també diputat de JxCat Albert Batet, ja va carregar aquest dilluns contra la possibilitat de prohibir els llaços grocs als escons del Govern. "Només els retirarem quan tots els presos polítics i exiliats siguin a casa", va dir en un tuit.

La CUP ha coincidit amb JxCat. El cap de files dels anticapitalistes al Parlament, Carles Riera, ha defensat que "cada diputat en el seu escó pugui mostrar i expressar símbols" i que això "inclogui els escons dels consellers i conselleres". Malgrat les discrepàncies, els partits han estat d'acord amb els altres dos punts que preveia la proposta inicial de Torrent: que a la cambra només es pugui fer exhibició de símbols democràtics i que cada diputat pugui fer servir el seu escó per col·locar-hi els que consideri convenients.

stats