Política 18/09/2012

"És ell qui es queda fora de la Constitució": les reaccions dels partits catalans a la carta del rei

CIU, ICV, ERC SI i Laporta carreguen contra la missiva i diuen que el monarca s'ha extralimitat, PP i C's defensen les paraules del cap d'estat i el PSC se situa en una posició intermèdia

Marc Toro
4 min
El portaveu de CiU, Jordi Turull, al Parlament / RAFA GARRIDO / ACN

BarcelonaPoc s'han fet esperar les reaccions dels partits catalanistes a la carta de Joan Carles I publicada aquest dimarts a la pàgina web de la casa reial, en què fa una crida a la unitat d'Espanya i adverteix contra "encoratjar dissensions o dividir forces".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els grups parlamentaris catalanistes carreguen contra la carta

CiU: Des de CiU s'ha lamentat que la carta no faci una "crida a respectar la diversitat" i que no entengui "què està passant" a Catalunya. El portaveu del grup parlamentari, Jordi Turull, ha recordat que la manifestació de la Diada era "un clam profund i transversal" que no anava "contra ningú", i ha afegit: "Després de la manifestació, el que és una quimera és que Catalunya pugui ser tractada a nivell polític, econòmic i cultural com ha estat tractada per l'estat espanyol" o "convertir l'estat espanyol en estat plurinacional, com es prometia des de la Transició". "Seria bo que el rei ajudés a Catalunya a disposar d'estructures d'estat si l'objectiu és sortir de la crisi econòmica", ha sentenciat el portaveu.

ICV-EUiA: Des d'ICV, s'ha considerat que el monarca "se situa fora del seu lloc" amb aquesta carta. "És ell qui es queda fora de la Constitució espanyola", ha dit la portaveu ecosocialista al Parlament, Dolors Camats, que ha recordat que el rei "no té un paper polític si no és referendat pel govern espanyol". En aquest sentit, Camats ha afirmat que Joan Carles I s'ha situat "al marge de les seves funcions, lògica i constitucionalitats" i també "fora del sentit comú i de l'oportunitat", cosa que demostra, segons ha dit, "l'anacronisme de la monarquia al nostre país". D'altra banda, els ecosocialistes han lamentat que "després d'una manifestació històrica", el cap d'estat es preocupi més la "per la unitat que per la democràcia, per escoltar i per interpretar què està passant".

ERC: La portaveu republicana, Anna Simó, ha di que, "com sempre", el rei "ha disparat a tort i a dret" i ha assegurat que la carta demostra "el lamentable estat de salut de la monarquia, del seu paper i de com estan de desconcertats" a la casa reial. "Què farà el rei quan Catalunya sigui independent?", ha preguntat Simó, i ha ironitzat: "Ja té gràcia que el rei s'atribueixi paraules com 'treball', 'esforç' i 'mèrit'".

SI: Des de SI, s'ha ironitzat sobre la missiva i s'ha afirmat que "el rei té raó" a l'hora de demanar unitat, perquè el "pitjor que podem fer els catalans és no mantenir-nos units per la independència de Catalunya" davant d'un estat espanyol que "ens està enfonsant". En aquest sentit, el diputat de la formació independentista Uriel Bertran ha instat el Govern a "no deixar-se intimidar" i ha opinat que "el millor que podria fer el rei és desaparèixer del mapa polític català, ja que no fa més que posar pals a la roda" a la recuperació econòmica de Catalunya. Bertran ha considerat la carta com una "bona noticia" pel fet que estan posant "nerviosos els hereus de Felip V", que "va acabar amb els drets i llibertats del poble català".

Joan Laporta: Per la seva banda, el diputat de Democràcia Catalana, Joan Laporta, ha opinat que es tracta d'una carta "desafortunada" i d'un discurs que "està ancorat en el passat, en la Transició" i que "fuig d'estudi". "No es pot tractar de 'quimera' el sentiment dels catalans", ha comentat.

El PSC, ni a favor ni en contra: respecta l'acció del rei però rebutja el missatge

PSC: El cap de l'oposició i president del grup parlamentari socialista, Xavier Sabaté, ha opinat que "el cap d'estat té dret a pronunciar-se", ja que "se suposa que ho fa en atribució de les seves competències marcades per la Constitució". Sabaté ha explicat que "alguns volen portar Catalunya en un carreró sense sortida", des de les posicions més immobilistes nacionalistes espanyoles i des d'altres que, des del separatisme, busquen el "trencament amb Espanya". Per això, ha assegurat que el PSC se situa entre aquestes dues opcions i que vol "un nou marc de relacions" inspirat en el federalisme. "No estem ni en l'espanyolisme ni en el separatisme, però respectant les lleis estem a favor del dret a l'autodeterminació dels pobles", ha dit el socialista, que ha fet una crida al "seny, la seriositat, la no-improvisació" i a "sumar més que a restar i a unir més que separar".

PP i C's comparteixen el missatge del monarca

PP: El PP a Catalunya ha assegurat que comparteix "força aspectes que es posen en evidència" a la carta de Joan Carles I, especialment pel que fa a la "defensa del model democràtic del qual es va dotar Espanya durant la Transició". El portaveu popular, Santi Rodríguez, ha assegurat que "el cap d'estat el que fa és manifestar una preocupació que està en la majoria de ciutadans d'Espanya i de Catalunya respecte de la situació que estem vivint actualment". En aquest sentit, el PP no considera que el rei s'hagi extralimitat en les seves funcions, tal com han opinat altres partits.

Ciutadans: C's ha parlat d'una carta "adequada, necessària i pertinent" en el si d'una de les majors crisis econòmiques i de model d'estat per les quals ha passat Espanya. "No ha dit res nou, diu aquest missatge des de fa anys", ha opinat el portaveu del partit, Jordi Cañas, que ha considerat que la carta és un recull "d'obvietats necessàries". En tot cas, des de C's s'ha lamentat que no hagi estat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, qui hagi "liderat una resposta política davant la crisi econòmica i el repte que plantegen els separatistes". Rajoy "ha eludit les seves responsabilitats", ha conclòs Cañas.

stats