Política 10/12/2014

Els partits d'esquerres fan una crida a no desvincular el debat social del procés sobiranista

La CUP, ICV-EUiA i ERC insisteixen en "no tapar el debat social amb banderes" i Podem no es mulla sobre el 9-N perquè "no està al Parlament"

Laia Vicens
3 min

BarcelonaEls partits d'esquerres demanen que el debat sobiranista no es desvinculi del debat social. En una "entrevista col·lectiva" amb David Fernàndez (CUP), Dolors Camats (ICV-EUiA), Joan Tardà (ERC) i Gemma Ubasart (Podem), organitzada per Crític, les formacions polítiques han posat de relleu que el procés independentista ha d'avançar paral·lelament al debat social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ho ha resumit amb una frase el diputat de la CUP David Fernàndez: "Uns parlen d'independència per no parlar de crisi i els altres parlen de crisi per no parlar d'independència. Nosaltres volem parlar de tot". Al seu parer, la independència de Catalunya és la via per assolir "una triple sobirania": la política, l'econòmica i la popular i així "canviar-ho tot". Fernàndez ha criticat que a vegades "la bandera tapa moltes coses", en relació al fet que el debat sobiranista ha passat per davant del debat social.

Fernàndez ha manifestat la seva "complicitat" amb altres forces d'esquerres, com Podem, però ha rebutjat taxativament "esperar un canvi a Espanya per canviar després Catalunya". En aquest sentit, ha retret que Podem "no sortís al carrer a defensar el 9-N".

La representant de Podem, Gemma Ubasart ha replicat Fernàndez afirmant que el seu partit defensa el dret a decidir "tant a Barcelona com a Sevilla", però ha tirat pilotes fora en ser preguntada sobre si hagués donat suport a la llei de consultes. "Podem no opina perquè no érem al Parlament", ha argumentat Ubasart. Al seu parer, el 9-N no va ser un acte de "desobediència institucional" al Constitucional, sinó una "marxa enrere" del Govern. La representant de Podem ha asseverat que "l'etiqueta esquerra-dreta no identifica una part de la població", un argument que justificaria que la seva formació "prefereix parlar d'interessos de la majoria o de la minoria".

Per la seva banda, la coordinadora nacional d'ICV-EUiA, Dolors Camats ha fet una crida a no "eludir" el debat social en aquest procés "d'emancipació nacional" per assolir que les esquerres no siguin "l'alternativa" sinó "l'hegemònica". "És evident que un procés que planteja la sobirania no es pot entendre sense una càrrega de model de país", tot i que ha lamentat que "això no és el què passa a Catalunya". Camats ha insistit en la necessitat de convocar de manera "ineludible" la consulta, i ha criticat el Govern per "apropiar-se del 9-N, del resultat i de les plebiscitàries".

Camats, que ha defensat la gestió del tripartit, ha reconegut que "quan l'esquerra arriba al poder té moltes contradiccions". Per això, ha explicat, hi ha partits d'esquerres que "no volen embrutar-se les mans". Un fet que Iniciativa no va fer: "Ens vam arremangar i ens vam embrutar les mans".

Al seu torn, el diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà va afirmar que "es tracta de proclamar la República per tenir un instrument adient per transformar la societat". Tardà ha criticat que els catalans "som menys segadors del que cantem", en al·lusió a l'himne de Catalunya perquè "ens vam menjar amb patates la Constitució". Ara, però, demana un "trencament democràtic" i una "majoria d'esquerres sobiranista" per tirar endavant amb el procés independentista i, alhora, que s'asseguri el debat social.

Preguntat sobre la llista unitària, Tardà ha insistit en el full de ruta amb "diverses llistes". El dirigent republicà ha admès que ERC està "satisfeta" d'haver-se "menjat els gripaus" i gràcies a això "haver portat CiU a un escenari d'encarar-se amb el sistema polític espanyol". "L'estratègia de l'alè de Junqueras instal·lat al clatell de Mas és una tàctica profitosa", ha afirmat amb rotunditat. I en relació al tema del debat ha ironitzat: "Estem orgullosos d'aquesta tàctica que només podíem fer nosaltres, perquè som els menys d'esquerres d'aquí".

stats