LA GOVERNABILITAT A L’ESTAT
Política 04/11/2020

Els partits es miren de reüll davant el primer tràmit de pressupostos

Els aliats de Sánchez negocien modificacions abans de la votació a la totalitat

Ot Serra / Quim Bertomeu
4 min
El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, parlant amb el president i la vicepresidenta primera del govern espanyol, Pedro Sánchez i Carmen Calvo, al Congrés, en una imatge d’arxiu.

Madrid / Barcelona“Ja veurem”, “s’està valorant” i “no està tancat” són expressions que aquest dimecres sortien de diferents partits del Congrés, des del PP fins a la CUP, i que reflecteixen que quan falten poques hores perquè acabi el termini per presentar esmenes a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat -demà a les 14 h-, els diferents actors vacil·len i no avancen esdeveniments. Només Vox ha confirmat que rebutjarà de ple els comptes del govern espanyol, però la resta no aclareixen la seva posició en el primer tràmit dels números. És d’esperar que les formacions que han mostrat la seva predisposició a negociar els pressupostos i que no els han vist inassumibles d’entrada n’avalin la tramitació, però juguen amb els temps. La votació de dijous vinent pot ser un primer reflex de la situació de les diferents peces del tauler i una manera de condicionar la negociació un cop se superi el debat a la totalitat. És per això que els partits ja negocien aspectes de l’articulat fins i tot abans que es decideixi si el text es rebutja sencer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pràcticament ningú vol confirmar un vot a una setmana vista, però tampoc si s’impulsarà una esmena a la totalitat a menys de 48 hores perquè venci el termini. El PDECat sí que va deixar clar que no ho farà, seguint el rol dialogant que vol adoptar el partit en contraposició a JxCat. El paper diferenciat de les dues organitzacions de l’espai postconvergent ja es va evidenciar en la votació de l’estat d’alarma la setmana passada, i es podria constatar de nou avui en la roda de premsa que ha convocat Laura Borràs, en cas que acabi anunciant el que ahir només era un rumor: la presentació de l’esmena a la totalitat.

Entre Ciutadans i ERC

Cs i Esquerra són dos dels principals actors de la partida i es miren de reüll. El partit taronja dimecres no volia assegurar que no presentarà cap esmena a la totalitat, tot i que la setmana passada va manifestar que donaria suport a la tramitació parlamentària després de brandar un suposat acord amb Hisenda per, via esmenes parcials, eliminar la pujada de l’impost del dièsel que apareix en el projecte del ministeri. Era una manera d’enfosquir el clima d’entesa del bloc de la investidura, que havia vist amb bons ulls l’esborrany presentat per Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, especialment pel compromís a què van arribar a última hora per regular el preu dels lloguers.

Tanmateix, la ministra María Jesús Montero va negar que existís el pacte amb Cs per suprimir l’increment al dièsel, tot i que no va descartar fer-ho. Aquest dimecres van arrencar les comissions en què, fins demà, diversos càrrecs dels diferents departaments detallen per àrees sectorials el projecte de pressupostos, i la secretària d’estat d’Hisenda, Inés Bardón, va donar detalls de l’augment de l’impost i el va qualificar de “molt moderat”. Bardón va calcular que l’increment serà de 3,45 euros mensuals per a un consumidor mitjà, segons informa Núria Rius Montaner. En aquest context, Cs es resistia ahir a donar per fet que avalarà la primera votació dels pressupostos, però fer el contrari implicaria contradir-se amb la urgència que Inés Arrimadas fa mesos que pregona en relació a l’aprovació d’uns comptes “d’emergència nacional”.

Per la seva banda, ERC també busca alimentar la incertesa, tot i que fonts republicanes diuen que són conscients del que requereix un moment de crisi com l’actual. Admeten que fa dies que hi ha contactes amb el PSOE i que, discretament, ja s’està parlant de modificacions parcials del text. Tot i això, mantenen la incògnita i no anunciaran la decisió sobre si presenten l’esmena a la totalitat dijous o fins i tot divendres. Dimecres va parlar de la qüestió el vicepresident del Govern, el republicà Pere Aragonès, però no va esvair els dubtes. Per a ell el projecte de pressupostos de Sánchez té “marge de millora” i va desitjar que “canviïn, i molt, en el tràmit parlamentari”. A Aragonès no li agrada la inversió territorialitzada que dediquen a Catalunya i els recursos que destinen a la dependència, entre altres coses.

L’aposta que ha fet ERC per l’estratègia del diàleg fa pensar que, com a mínim, hauria de facilitar que els comptes superin el primer tràmit al Congrés i almenys començar una negociació formal de cara a la seva aprovació definitiva, prevista per al desembre. Els republicans, però, estan molestos perquè el PSOE no ha complert amb el pacte de la investidura, que era impulsar amb regularitat la taula de diàleg. També els incomoda arribar a grans acords amb els socialistes mentre té lloc l’operació Volhov i la Fiscalia intenta retirar el tercer grau a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa. Sigui quina sigui la decisió, a ERC no li serà fàcil gestionar l’endemà.

El PP evita acostar-se a Vox

L’aritmètica encara balla, tot i que Sánchez no hauria de patir en el debat a la totalitat de la setmana vinent. El socialista necessita una majoria simple que tombi les esmenes, que s’aproven o rebutgen conjuntament en una única votació. Vox ja ha anunciat que la presentarà, i si algun altre partit ho fes es votarien de manera acumulada perquè no representen una alternativa als pressupostos del govern, sinó que plantegen la devolució íntegra del projecte perquè se’n presenti un altre de nou.

Tal com va fer amb la moció de censura de Vox, el PP també preveu esgotar el termini. Anunciar amb antelació una esmena a la totalitat i que ningú més ho fes podria tornar-lo a situar al costat de l’extrema dreta, que és el que Pablo Casado precisament va intentar evitar en la moció de censura. Els partits es miren de reüll de cara a una primera votació que pot condicionar la negociació dels pressupostos.

stats