Política 21/09/2017

PDECat i ERC vinculen la macrooperació de la Guàrdia Civil amb l'operació Catalunya

El Congrés aprova el dictamen de la comissió tot i l'oposició del PP i l'abstenció de Ciutadans

Ara
2 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, en una imatge d'arxiu

MadridEl Congrés conclou definitivament que Jorge Fernández Díaz va utilitzar el ministeri de l'Interior per evitar que s'investiguessin casos de corrupció del PP i per crear una 'brigada patriòtica' al Cos Nacional de Policia que perseguís polítics independentistes catalans amb l'objectiu de desprestigiar-los. A finals de juliol la comissió d'investigació de la cambra baixa ja va concloure l'existència d'aquesta conxorxa amb l'aprovació del dictamen en comissió, gràcies als vots del PSOE, el grup d'Units Podem i les forces sobiranistes. No hi ha hagut sorpreses al ple del Congrés d'aquest dijous i, tot i els vots contraris del PP i l'abstenció de Ciutadans, les conclusions han tirat endavant.

El debat sobre l'operació Catalunya ha arribat després de la macrooperació de la Guàrdia Civil d'aquest dimecres amb la detenció d'alts càrrecs del Govern, fet que no ha passat per alt a les forces independentistes, que tornaven a participar del ple després d'haver-lo abandonat a causa de la intervenció de l'institut armat. Sense res de nou a aportar respecte a la trama de Fernández Díaz, el portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha dedicat la seva intervenció a demanar "llibertat pels detinguts". "Llibertat, Josep Maria Jové; llibertat, Lluís Salvadó...", ha començat el republicà, que ha enumerat totes les persones que van quedar a mans de la policia.

La presidenta de la cambra, Ana Pastor, ha hagut de cridar l'atenció a Tardà perquè ha considerat que el seu discurs no es corresponia amb la temàtica a debat.

Per la seva banda, el representant del PDECat a la comissió, Sergi Miquel, ha desitjat "tota la misèria política" al PP després de les actuacions contra el referèndum que han tingut lloc els últims dies. En el seu discurs, ha criticat que es qualifiqui de "cop d'estat" posar les urnes perquè els catalans s'expressin i els ha donat el mateix qualificatiu: "No deu ser que a vostès per colpistes no els guanya ningú?", ha exclamat. També ha afegit: "Ja està bé de mentir i difamar".

El diputat del PP Carlos Rojas ha sigut l'encarregat de defensar que no va existir cap mena de manipulació al ministeri de l'Interior que comandava Jorge Fernández Díaz ni a la policia que encapçalava Ignacio Cosidó. "El Tribunal Suprem ha rebutjat tots els procediments contra Fernández Díaz", ha assenyalat en la seva intervenció. A més, s'ha referit a la conversa entre el ministre i l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso, que "s'ha demostrat que no es pot considerar vàlida" perquè va ser enregistrada de manera "il·legal". En aquest sentit, tal com ha fet en moltes sessions de la comissió, ha negat que Fernández Díaz digués "la fiscalia t'ho afina". Un dels aspectes rellevants del dictamen aprovat és que no es fa referència a aquesta conversa al despatx del ministre.

stats