Política 10/10/2012

El "respecte " i la "pedagogia": arguments del PP i el PSOE per no suprimir les desfilades militars

El Congrés rebutja una proposició no de llei d'ERC per suprimir cerimònies castrenses que suposin "una despesa supèrflua"

Acn
2 min

MadridLa comissió de defensa del Congrés rebutjarà aquest dijous amb els vots del PP, Grup Socialista i UPyD una proposició no de llei d'ERC que insta el govern espanyol a "suprimir les desfilades militars o qualsevol altre acte o cerimònia militar o castrense que suposi una despesa supèrflua d'exhibició militar". El text, que es debat dos dies abans del 12-O, reclamava que s'eliminés la celebració del Dia de les Forces Armades, així com qualsevol altra que impliqui "una despesa extra del ministeri de Defensa", i es dediquin aquestes partides a "polítiques socials". Al debat que ha tingut lloc aquesta tarda el PP ha demanat "respecte" per les forces armades i el PSOE ha acusat ERC de fer "populisme". El text signat pel portaveu d'ERC, Alfred Bosch, recorda que per fer la desfilada militar del Dia de les Forces Armades el ministeri de Defensa ha de traslladar efectius i material militar, amb la corresponent despesa en transport, dietes i combustible, quan "la necessitat social d'aquest esdeveniment és nul·la".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons els republicans, tot i la retallada que hagin pogut patir les partides per a aquesta jornada, "resulta immoral el manteniment d'una despesa supèrflua com aquesta mentre es retalla en sanitat o educació", fins al punt que "l'Associació Unificada de Guàrdies Civils ha reclamat la seva supressió pel malbaratament de temps, personal i diners".

A la comissió de defensa, el diputat d'ERC Joan Tardà ha afirmat que la iniciativa té "molt a veure amb la situació econòmica actual i amb els valors de la pau" i ha recordat a la resta de grups que les desfilades militars són una exhibició "una mica obscena" i "decimonònica" perquè "requereixen recursos" que no es poden destinar a la sanitat o a l'educació.

El PSOE acusa ERC de "populisme"

El Grup Socialista, per contra, ha acusat ERC de voler convertir en "anormal" el que és "normal", com una desfilada militar, i ha censurat que Tardà les hagi qualificat d'exhibicions "obscenes". Segons el diputat Herik Manuel Campos, les desfilades fins i tot tenen un vessant "pedagògic" i sovint generen ingressos a les ciutats on tenen lloc perquè generen turisme. Segons el PSOE "es poden fer desfilades de les forces armades alhora que es donen beques" i dir el contrari és "fer populisme".

El PP demana "respecte" per les forces armades

La diputada del PP Beatriz Rodríguez-Salmones també ha censurat que el text que ERC ha sotmès a votació titlli "d'immorals" les desfilades militars i ha demanat "respecte" per una institució, les forces armades, que "és valorada per un 85% dels ciutadans". Segons la diputada, "la defensa és necessària en un país com el nostre, on hi ha hagut atacs terroristes, perquè hi ha riscos i amenaces" i "com a mínim" cal "respectar" unes persones que "han donat la vida" per l'Estat.

stats