Política 24/07/2020

Sánchez convoca la conferència de presidents a la Rioja i Torra demana participar-hi per videoconferència

La Moncloa vol una reunió presencial el 31 de juliol però el Govern esgrimeix la situació sanitària per no desplaçar-s'hi

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la conferència amb el govern espanyol i la resta de presidents autonòmics

MadridDes que va arribar a la Moncloa, Pedro Sánchez ha presentat la reunió de la conferència de presidents com una oportunitat per al diàleg amb Catalunya. Però ja fa dos anys que és president i, tot i tenir el rècord d'haver reunit més cops tots els presidents autonòmics a causa de la pandèmia del coronavirus –catorze durant l'estat d'alarma–, encara no ha celebrat cap reunió presencial. El govern de Mariano Rajoy, al seu torn, en va fer dues: una durant la primera legislatura i una última el gener del 2017 en què no van participar ni el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ni el basc, Iñigo Urkullu.

La primera de Sánchez està prevista per al divendres, 31 de juliol. El cap de l'executiu estatal ja ha convocat tots els presidents autonòmics al monestir de Yuso, a San Millán de la Cogolla (Rioja), bressol de la llengua castellana. Va ser la presidenta de la Rioja, Concha Andreu (PSOE), qui va oferir-se com a amfitriona després que el president espanyol proposés celebrar ja al juliol una reunió física un cop hagués passat la pitjor part de la pandèmia. Ara l'ordre del dia previst és informar de l'acord europeu per al fons de reconstrucció i es preveu un debat intens per al repartiment de les partides. La Moncloa també la planteja com el tret de sortida per a la negociació pressupostària i una manera de pressionar el cap de l'oposició, Pablo Casado, intentant ficar-se a la butxaca alguns dels seus barons territorials crítics amb el to dur del líder del PP.

El problema és que la cita cau ara en plena onada de rebrots, amb transmissió comunitària tant a Barcelona com a Saragossa i Lleida, així com situacions descontrolades a Pamplona i en una localitat de Múrcia, Totana, que ha passat a la fase 1 per un brot en una discoteca. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat per carta a Sánchez que torni a habilitar la participació telemàtica a la reunió, tenint "especial atenció a la situació de la pandèmia a Catalunya". Li recorda que ara mateix els rebrots "dificulten i desaconsellen la mobilitat". "En aquests moments, les restriccions establertes fan molt difícil el meu desplaçament fora de la ciutat de Barcelona", assenyala.

Un escenari de reunió bilateral

D'altra banda, Torra planteja la reunió com si fos una bilateral entre el govern espanyol i la Generalitat, mentre que a poc a poc es difumina més la possibilitat que la segona reunió de la taula de diàleg se celebri en el termini promès per Sánchez a ERC: aquest juliol. Perquè el resultat de la trobada no sigui genèric, el president de la Generalitat diu que ha encarregat tant al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, com a la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que es posin en contacte amb qui Sánchez consideri oportú per preparar els continguts a tractar el 31 de juliol.

"A favor de l'eficiència i d'una veritable cooperació institucional contra la pandèmia, us demano que atengueu aquesta sol·licitud i que els dos equips es puguin posar a treballar immediatament", conclou. En aquest sentit, Torra recorda a Sánchez "el que va anar passant en les convocatòries dels diumenges durant l'estat d'alarma", en què diferents presidents autonòmics van censurar que no hi hagués un debat real sinó una simple comunicació d'informacions ja prèviament tancades per part de la Moncloa.

stats