Governabilitat a l'Estat

Pedro Sánchez esquiva per ara el desgast

La falta de terminis i la discreció permeten a la Moncloa treure Catalunya del focus

3 min
Pedro Sánchez i Pere Aragonès aquest dimecres.

MadridDesprés que dimecres se celebrés la reunió de la taula de diàleg, a Madrid es parlava sobretot del rebut de la llum i el salari mínim interprofessional. El conflicte català ha fet saltar pels aires la dinàmica política a l'Estat els últims anys, continua sent determinant i és percebut com a font de desgast, però es produeix la paradoxa que, lligant-se al diàleg amb l'independentisme, el líder socialista ha aconseguit aquesta setmana un respir. La condició de treballar lluny dels focus i sense terminis redueix el desgast que cada cita pública genera sobre el president espanyol, Pedro Sánchez, que, a més, veu com s'aclareix el panorama de la legislatura si aferma els vots d'ERC en els pròxims pressupostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dilluns, de fet, en la mateixa entrevista a TVE en què va anunciar la seva presència dimecres a Barcelona, Sánchez va treure ferro al fet que el PP se situés per sobre del PSOE en algunes enquestes. "Però si les eleccions són el 2023!", va dir amb la confiança de qui veu com se li aclareix l'horitzó de la legislatura. Superat l'episodi dels indults amb menys esgarrinxades –per ara– de les previstes, la dreta continua atacant Sánchez per negociar amb la Generalitat, però ja busca altres flancs amb què poder erosionar el govern espanyol.

Tanmateix, l'endemà de la reunió, PP i Cs van coincidir a anunciar que demanaran l'ordre del dia i les actes perquè no es creuen la paraula de Sánchez. La presidenta del partit taronja, Inés Arrimadas, va assenyalar que algú havia "mentit", perquè segons ella el president espanyol va dir que no s'havia abordat l'autodeterminació i Aragonès sí. El cert és que tots dos van coincidir que se'n va parlar, però el líder del PSOE va deixar clar el seu rebuig. Per la seva banda, el líder del PP, Pablo Casado, dijous ja no podia sostenir que Sánchez havia "pactat el referèndum que demanen Aragonès i Puigdemont", tal com havia denunciat dilluns quan el líder socialista va anunciar que assistiria al Palau de la Generalitat.

La dreta també es queixa de l'instrument en si, perquè entén que trenca la igualtat respecte de les altres comunitats, però alguns barons territorials que han percebut que el perímetre és el marc constitucional ja s'han afanyat a sol·licitar també un espai així. És el cas del president andalús, Juanma Moreno Bonilla. Més enllà d'alguna veu dissonant, el PP té clar que el problema de l'energia és el principal flanc per on actuar contra Sánchez i que Catalunya queda en un segon pla.

Blindar el diàleg i la legislatura

No marcar dates al calendari de la taula de diàleg permet a Sánchez estirar l'instrument els dos anys que queden de legislatura a l'Estat. La conseqüència directa és que s'encomana a ERC i a la majoria de la investidura –sense Junts– durant aquest temps, cosa que s'ha de reflectir aquesta tardor amb els pressupostos. Els republicans han subratllat que el seu vot dependrà primer de tot que es compleixin els pactes que van facilitar el suport al projecte del 2020. Un és la regulació dels preus del lloguer, i caldrà veure si les forces d'esquerres del Congrés tornen a pressionar el PSOE. Les converses a la coalició sobre la llei d'habitatge estan encallades, però Unides Podem no ho posarà com a línia vermella per als comptes, en els quals, ara sí, ja han començat a treballar dins la coalició.

Si tiren endavant, el pla de Sánchez és que la legislatura camini amb la recuperació econòmica i la gestió dels fons europeus com a principals reptes, i que la Comissió Bilateral i la taula de diàleg avancin sense soroll. Si el Tribunal Suprem no revoca els indults, un obstacle menys. El 2023 s'obrirà un nou escenari, amb Aragonès necessitat de presentar arguments a l'independentisme perquè li renovi la confiança al Parlament i l'arribada d'un nou cicle electoral: autonòmiques i municipals al maig, i generals, si no hi ha canvis, a finals d'any.

stats