POLÍTICA
Política 02/04/2012

El PSC prefereix esgotar al màxim l'actual Codi Penal contra els radicals abans de reformar-lo

Pere Navarro demana que abans d'equiparar el vandalisme amb la 'kale borroka' s'esgotin els recursos que ofereix la llei. Els socialistes volen acostar posicions sobre el pacte fiscal que proposa CiU

Efe
2 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha suggerit avui que abans de qualsevol reforma del Codi Penal, com la que prepara el govern espanyol perquè el càstig a aquells que participen en actes vandàlics sigui equiparat al del terrorisme, s'han d'explorar i esgotar els recursos que ofereix la normativa actual.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No conec clarament el contingut de la mesura [que prepara el govern espanyol], però no sabem si el Codi Penal actual s'utilitza adequadament en aquests casos; hem de veure quins recursos ens dóna el que ja tenim", ha esgrimit Navarro en una entrevista a 'Els matins', de TV3.

El líder dels socialistes catalans està d'acord amb l'executiu de Mariano Rajoy que cal actuar "amb més contundència" contra els grups de radicals, com els que van convertir la manifestació del 29-M a Barcelona en una batalla campal al centre de la ciutat.

Tot i això, Navarro creu que quan aquest fenomen està estès d'aquesta manera significa que no s'han fet les previsions d'una manera adequada ni s'ha actuat amb prou contundència.

"Si ([la conselleria d'Interior] ja coneixia exactament què passaria el 29-M, havia d'haver previst millor els dispositius i evitar els aldarulls abans que es produïssin", ha denunciat Navarro.

Tot i això, el líder socialista ha reconegut que aquest tipus de violència és "molt difícil de controlar" perquè es tracta de grups que "estan ben preparats" i l'objectiu dels quals, ha resumit, "és exercir la violència i cridar l'atenció, sense cap idea". Per això, encara que Navarro ha suggerit explorar els recursos de l'actual Codi Penal, ha evitat pronunciar-se, fins que es conegui el detall de la norma, ni a favor ni en contra de la reforma legal que impulsen conjuntament els ministeris d'Interior i Justícia.

Reunió amb Mas

Navarro, que també és alcalde de Terrassa, espera aprofitar que avui coincideix en un acte públic amb el president del Govern, Artur Mas, que visita una empresa de la ciutat, per posar data a una reunió en què tots dos puguin abordar temes pendents, sobretot el pacte fiscal.

"Podem fer un apart per quedar i parlar de temes que cal tirar endavant com el pacte fiscal o la llei electoral, però no podem parlar de tot això a fons enmig d'un acte en una empresa", ha explicat Navarro.

Les declaracions del líder del PSC arriben dos dies després que el portaveu del partit, Jaume Collboni, avancés que els socialistes només esperen una trucada de Mas per iniciar les negociacions sobre el pacte fiscal amb CiU.

Mas visitarà aquest dilluns l'empresa Cideyeg de Terrassa (Vallès Occidental) amb motiu dels 50 anys de professió en el món de les arts gràfiques del seu fundador, Salvador Vilanova, un acte en què coincidirà amb Navarro, alcalde de la localitat.

Conscients que, en aquests moments, el nou model de finançament és el tema que ofereix més possibilitats d'acord entre els dos partits, els socialistes apressen el Govern per tal que s'assegui amb ells a negociar aquest tema, que desitjarien que estigués tancat abans de l'estiu.

stats