D'una veu del 15-M a Bcn fins a Sánchez-Camacho: qui és qui a la nova mesa del Congrés?

Tant l'encara presidenta del PP català, com Marcelo Expósito, d'En Comú Podem, passen a ser secretaris

President: Patxi López (PSOE)

El "basc de Coscojales" porta molta mili de bagatge. Als seus 56 anys, Patxi López és l'únic socialista que ha arribat a ser lehendakari, i ara també serà el primer basc que assumeixi la presidència del Congrés.

Vicepresidenta primera: Celia Villalobos (PP)

No li costarà situar-se de nou al capdavant de l'hemicicle, tot i que haurà d'evitar més que mai que la tornin a enganxar jugant al Candy Crush. El PP repeteix per a la mateixa posició amb Celia Villalobos, la omnipresent diputada -ho és des del 1989-. Dona del gurú electoral de Mariano Rajoy i José María Aznar, el sociòleg Pedro Arriola (ja jubilat), és coneguda pels seus estirabots i per tenir sempre una resposta mordaç a la punta de la llengua. Durant l'última legislatura no ha tingut problemes per fer callar els diputats que han parlat en català.

Vicepresidenta segona: Micaela Navarro (PSOE)

L'Andalusia de Susana Díaz posa un peu al Congrés amb Micaela Navarro,  presidenta federal del PSOE des del congrés socialistes del 2014, un càrrec que li va obligar a deixar la presidència del partit a Andalusia.

Vicepresidenta tercera: Gloria Elizo (Podem)

Aquesta advocada és l'única diputada de Podem electa per Castella-La Manxa, on van aconseguir fer-se un forat a la demarcació de Toledo tot i el difícil sistema electoral espanyol. Nascuda a Madrid el 1966, es defineix com a "pura lluita", com a mare, com a dona, com a mare i com a ciutadana que "pretén assumir la seva quota de responsabilitat per fer un món millor". Considera que " Catalunya és el gran llençol amb què han tapat tot el que no podien tapar".

Vicepresidenta quarta: Rosa Romero (PP)

Ha estat alcaldessa de Ciudad Real fins el 24-M. Assetjada per les polèmiques i per ser el municipi menys transparent de l'Estat, segons transparència internacional, va acabar sent rellevada pel PSOE, alhora que Castella-La Manxa canviava de color.

Secretària primera: Alícia Sánchez-Camacho (PP)

Alícia Sánchez-Camacho ja té un lloc a Madrid al qual aferrar-se quan deixi de ser la presidenta del PP català, previst per a aquest any. Senadora l'última legislatura, ara torna al Congrés dels Diputats després que Xavier Garcia-Albiol ja rellevés com a candidata a Catalunya l'estiu de l'any passat.

Secretari segon: Ignacio Prendes (C's)

Trànsfuga d'UPyD. Diputat del partit rosa al parlament asturià durant una legislatura, va ser expulsat per Rosa Díez l'abril del 2015 quan es va descobrir que la seva secretària al Parlament asturià era també la representant legal de Ciutadans a la comunitat autònoma de la Junta Electoral. Després UPyD va publicar que havia intent ajuntar tots els candidats del partit per passar-los a Ciutadans, amb qui es va presentar a les generals.

Secretària tercera: Patricia Reyes (C's)

Regidora de Ciutadans per Boadilla del Monte (un dels municipis més rics de l'Estat), forma part de la imatge femenina del partit d'Albert Rivera i una de les cares més visibles del partit a Madrid. Reyes és advocada, mare i defensora de la conciliació laboral i familiar.

Secretari quart: Marcelo Expósito (En Comú Podem)

Va ser un dels primer impulsors de Guanyem Barcelona i és membre de la direcció executiva de Barcelona en Comú. Podem l'ha votat per a la mesa perquè " representa l'esperit de les confluències, de la gent comuna que arriba al Congrés des de les lluites al carrer, com el 15-M". Ha format part del moviment d'insubmissió antimilitarista, de l'organització de protestes antiglobalització i de xarxes europees en contra de la precarització. El 15-M va ser a plaça Catalunya i ha format part de Democràcia Real Ja! i de la PAH. Treballa professionalment en el camp cultural des de fa 25 anys i ha fet classes tant al MACBA com a la UPF.