Publicitat
Publicitat

TRIBUNALS

Les traves perquè Oriol Pujol tanqui un acord i eviti el judici

Les negociacions pel cas de les ITV encara estan en una fase inicial

Qualsevol habitual del cinema de tribunals ha vist pel·lícules i sèries nord-americanes en què els advocats i els fiscals negocien: regategen delictes i confessions. Si arriben a un acord i a l’acusat li sembla l’opció menys dolenta, culpable, defensors i acusadors presenten un sol relat dels fets. Així s’estalvien un llarg judici en què s’hauria hagut de decidir què ha passat. Això no només passa al cinema americà, també passa al sistema judicial espanyol. I ara mateix l’ex secretari general de CDC Oriol Pujol està immers en un estira-i-arronsa d’aquesta mena arran del cas de les ITV. Hi ha negociacions, però això no vol dir que s’acabi tancant cap acord. Per aconseguir-ho caldrà que se superin algunes traves.

D’entrada cal tenir en compte que, per evitar un llarg judici i perquè la Fiscalia accepti un tracte, l’acord ha de ser global: l’han d’acceptar els sis investigats, el fiscal Fernando Maldonado, l’acusació popular -Manos Limpias- i l’acusació particular -l’empresa Itevelesa-. Si alguna de les nou parts implicades discrepa, el judici es farà igualment i la Fiscalia no acceptaria pactar per no estalviar-se’l. Les negociacions que va avançar el digital Crónica Global i TV3 encara estan en una fase molt incipient, segons ha pogut saber l’ARA a través de dues fonts que hi estan implicades. Tot i que els representants legals de Pujol i la seva dona, Anna Vidal, ja haurien parlat amb el fiscal, que, al seu torn, s’hauria posat en contacte amb el col·lectiu ultra Manos Limpias, els altres actors del cas encara no hi haurien dit la seva. Pujol mateix haurà d’acceptar o rebutjar el tracte que tanquin finalment advocats i acusadors.

Un altre factor clau que s’ha de tenir en compte és la dona de Pujol, Anna Vidal. El matrimoni té tres fills menors d’edat i es podrien plantejar acceptar un pacte només si ella acabés absolta o condemnada amb una pena que no impliqués presó. Manos Limpias li reclama cinc anys de presó i 24.300 euros de multa pels delictes de falsedat documental i suborn. El fiscal encara no ha lliurat l’escrit d’acusació.

El col·lectiu ultra també ha demanat una condemna d’onze anys i vuit mesos de presó i 1.114.300 euros de multes per a Oriol Pujol, pels delictes de tràfic d’influències, suborn, i falsedat documental. El pacte amb què s’han començat les negociacions implicaria que Pujol entrés a la presó, però amb una condemna mínima, de poc més de dos anys, que implicaria que al cap de setmanes o mesos podria començar a sortir de la presó en un règim de tercer grau.

Amb això Manos Limpias, com a mínim per ara, no en té prou. Fonts implicades en les negociacions han confirmat a aquest diari que els advocats del col·lectiu ultra troben “ridícula” aquesta condemna tenint en compte que, des del seu punt de vista, Oriol Pujol no tornarà tots els diners que hauria desviat a través de la trama de les ITV. Sense el vistiplau de Manos Limpias, no hi ha tracte possible.

Judici amb jurat

La instrucció del cas de les ITV ja s’ha acabat i tan sols falten algunes passes -com que el fiscal lliuri l’escrit d’acusació- abans que no es faci el judici. De moment, ni tan sols hi ha data, i pot trigar a arribar. S’ha de fer amb un jurat popular i, si no hi ha acord, el procés pot durar mesos. En cas que s’arribi a un pacte i els acusats acceptin una conformitat -és el nom que reben aquesta mena de tractes- tot el judici es reduiria a una sola sessió, que seria força breu, en què els acusats declararien que accepten allò que s’hagués acordat. Després caldria esperar la sentència.

Segons els acusadors, Pujol i Vidal es van conxorxar amb alguns empresaris per afavorir determinades empreses d’ITV enfront de les altres. A més, el matrimoni hauria cobrat comissions irregulars per negociar deslocalitzacions industrials. Els empresaris Sergi Pastor i Ricard Puignou i l’ex número dos de la Diputació de Barcelona Josep Tous s’enfronten a peticions de presó de 20 mesos i a multes d’un milió. A l’empresari Sergi Alsina, a més, Manos Limpias li reclama cinc anys i mig de presó i 121.500 euros.

Més continguts de

PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT