POLÍTICA
Política 20/02/2012

Arias Cañete presenta a Recoder un PHN basat en criteris "científics" i "no polítics"

El ministre assegura que no farà un pla "com el del passat"

Acn
3 min

BarcelonaEl ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, s'ha compromès aquest dilluns amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, a basar el nou Pla Hidrològic Nacional (PHN) en criteris "científics" i "no polítics o territorials", segons ha explicat el mateix conseller un cop acabada la primera reunió que tots dos han mantingut a Madrid. Recoder considera que un pla de conca de l'Ebre basat en aquests criteris fa impossible plantejar un transvasament, i recorda que Cañete ha afirmat també que no té cap intenció de plantejar un PHN "com el d'abans", en referència al que el govern d'Aznar va impulsar a la seva segona legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat Recoder a la roda de premsa després de la reunió, Arias Cañete s'ha compromès a elaborar el pla de la conca de l'Ebre que l'anterior executiu espanyol havia d'haver elaborat abans de finals del 2010. El Govern sospita que l'equip de Zapatero no el va fer perquè els compromisos de cabals aigües amunt no permetien garantir els mínims ecològics al tram final del riu, tal com obliga Europa. Ha remarcat la importància de fer arribar al ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient "tots els estudis que ha elaborat d'Agència Catalana de l'Aigua sobre quins són els cabals necessaris al tram final del riu Ebre", que precisament "avalen la preocupació sobre els cabals ecològics del riu".

El conseller ha transmès que tenia la sensació que, segons el pla d'Arias Cañete, "amb una perspectiva científica no serà possible ni tan sols plantejar un possible transvasament". I és que, segons Recoder, en la reunió d'aquest dilluns Arias Cañete "no ha plantejat" cap mena de transvasament. "Aquesta és una paraula que no ha existit a la reunió per part del ministre", ha dit.

No parlen del Roine

En canvi, Recoder no ha posat sobre la taula l'alternativa del transvasament del Roine, malgrat que la Generalitat manté que és una opció a tenir en compte per plantar cara a sequeres de més de dos anys. "No podem descartar cap possibilitat", ha dit Recoder després de recordar que el Roine "podria ser una via per resoldre algunes de les demandes futures de Catalunya i de comunitats més al sud". En tot cas, el conseller ha assegurat que en la reunió d'aquest dilluns "no hem parlat d'aquest tema. Segur que tindrem més ocasions per tornar a parlar-ne", ha dit.

Cañete obre la porta a la territorialització dels fons de CO2

Segons ha explicat el conseller, en aquesta reunió també han abordat qüestions relacionades amb les emissions de CO2 en vista a la Cimera de la Terra que se celebrarà a Rio de Janeiro al mes de juny. Ha explicat que Cañete s'ha avingut a abordar la possible territorialització dels fons que els estats recaptaran en funció de les emissions de carboni a partir de l'1 de gener del 2013, una xifra que segons el conseller ascendeix a "diversos milers de milions d'euros".

Fins ara el govern espanyol sempre havia negat la possibilitat que la Generalitat controli aquests fons, però segons Recoder, avui amb Cañete "s'ha obert una via de diàleg", perquè el ministre veu amb bons ulls la territorialització "sempre que hi hagin compromisos avaluables a assolir per part de les comunitats autònomes". "L'Estat paga les sancions per incompliment davant de Brussel·les, i per tant diu que vol exigir coresponsabilitat per part de les CA, i nosaltres hi estem d'acord", ha dit Recoder.

Segons el conseller, aquesta territorialització implicaria que Catalunya ingressaria per a un any "un mínim de 100 milions d'euros" depenent del preu en què es fixi la tona de CO2. Recoder ha apuntat que aquesta qüestió es treballarà a la pròxima Comissió Sectorial de Medi Ambient que convocarà el ministeri el pròxim mes de març. També ha reclamat a Arias Cañete que convoqui la Comissió Sectorial de Canvi Climàtic, que no s'ha convocat en els últims setze mesos.

Llei de qualitat de l'aire

Recoder i Cañete també han abordat el desplegament de la llei de la qualitat de l'aire. Segons el conseller, en la reunió ha demanat a Arias Cañete que la posi en marxa i li ha reclamat específicament que es modifiqui l'impost de circulació "de manera que els ajuntaments puguin fixar la quantitat de l'impost en funció de les emissions dels vehicles" com ja passa en l'impost de matriculació o com ja fa el Govern a les autopistes. Segons el conseller, "tot això va en favor d'una mobilitat més sostenible". També ha plantejat la qüestió de l'etiquetatge dels vehicles, perquè "entenem que seria molt positiu que ho fessin", a més d'un pla Renove per a furgonetes per modernitzar el parc i fer-lo menys contaminant.

stats