Política 03/04/2014

La Zarzuela desmenteix “rotundament” que el rei estigués implicat en el cop del 23-F

La Casa del Rei qualifica el llibre de Pilar Urbano de "pura ficció impossible de creure"

Agències
3 min
La periodista Pilar Urbano aquest dijous durant la presentació de 'La gran desmemoria' / EFE

MadridEl Palau de la Zarzuela ha qualificat les converses que se citen en el llibre 'La gran desmemòria. El que Suárez va oblidar i el rei no vol recordar', de Pilar Urbano, de "pura ficció impossible de creure" i ha desmentit "rotundament" que el rei Joan Carles participés en el que l'autora anomena "operació Armada" per fer fora del govern espanyol Adolfo Suárez l'any 1981.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Urbano, acusada de "libel"

El comentari de la Zarzuela se suma al comunicat, difós aquest dijous, en què diversos membres dels governs de Suárez qualifiquen el llibre d'Urbano de "relat novel·lat" i de "libel", i afirmen que l'autora, que ha vist àmpliament difoses les seves tesis sobre la participació del rei en el cop d'estat del 23-F per part del diari 'El Mundo', "sembla tenir per objecte desestabilitzar les institucions i atacar frontalment la figura del rei i el president Suárez a través d'una acusació infame i tergiversant la veritat".

Diversos excol·laboradors i exministres d'Adolfo Suárez –entre ells Rafael Arias Salgado, Jaime Lamo de Espinosa, Rodolfo Martin Villa, Marcelino Oreja Aguirre i el tinent general Andrés Casinello Pérez– han acusat Urbano de "posar en les seves boques afirmacions que són totalment o parcialment" falses i en molts casos injustament manipulades. Els signants, entre els quals hi ha el fill de Suárez i el seu cunyat, Aurelio Delgado, afirmen: "No podem fer altra cosa que condemnar enèrgicament la infame i falsa operació política que intenta posar al descobert la publicació, i proclamem tant la nostra lleialtat al rei, de l'escrupolós comportament institucional del qual som testimonis directes, com el nostre profund respecte a la memòria i acció de govern del president Suárez, recentment mort".

El portaveu de la Zarzuela ha "agraït" als signants d'aquest comunicat la seva "defensa del paper institucional" del rei i ha destacat que la relació del monarca amb el president Suárez va estar "basada en el respecte mutu i la lleialtat recíproca, així com en una sincera amistat en el terreny personal". Suárez Illana exigeix a Pilar Urbano que retiri el seu llibre sobre la Transició

El precedent de la reina

Aquesta no és la primera vegada que la Zarzuela surt al pas d'una obra d'Urbano. El 2008 la Casa del Rei també va emetre un comunicat acusant l'autora d'haver reproduït converses seves amb la reina Sofia de manera " inexacta " en el seu llibre 'La Reina molt a prop'. En aquesta publicació, la reina es mostrava contrària a l'eutanàsia i l'avortament, i s'oposava que es digués matrimoni a la unió entre homosexuals, unes opinions que van aixecar una gran polseguera, ja que se suposa que els membres de la família reial no han fer declaracions polítiques.

El fill de Suárez en demana la retirada

Però el llibre d'Urbano no només ha molestat la Casa del Rei i alguns membres dels governs de Suárez, sinó el mateix fill de l'expresident. Suárez Illana ha exigit a la periodista Pilar Urbano la suspensió immediata de la distribució del seu llibre sobre la Transició per haver usat sense la seva autorització la fotografia que va fer, el juliol del 2008, al seu pare i al rei quan passejaven junts pel jardí de la residència de l'expresident del govern. El fill d'Adolfo Suárez va remetre el passat dia 1 una carta a la periodista i a l'editorial del llibre, Planeta, en la seva condició d'autor de la fotografia anomenada 'El Rei i Suárez', guardonada amb el Premi Ortega i Gasset 2009 a la millor obra d'informació gràfica.

Urbano es defensa

La periodista Pilar Urbano ha assegurat durant la presentació del seu últim llibre, 'La gran desmemòria', que l'operació Armada, que va desembocar en el cop d'estat del 23-F, va començar el 5 de juliol de 1980 a la Zarzuela, i que el rei Joan Carles en va formar part fins a dues setmanes abans que el tinent coronel Antonio Tejero entrés al Congrés el 23 de febrer de 1981. No obstant, ha aclarit que l'operació va derivar en el cop "tot i que el rei no ho volia".

En roda de premsa, Urbano ha insistit que Joan Carles va estar al dia del pla ideat pel general Alfonso Armada però només fins que la Zarzuela "va deixar anar l'operació", l'11 de febrer de 1981, i la va donar per conclosa després de proposar Leopoldo Calvo-Sotelo com a successor de Suárez a la presidència del govern espanyol.

stats