Política 11/12/2021

La pinça Ayuso-Vox que amenaça Casado

El partit d’extrema dreta mostra sintonia amb la presidenta madrilenya i distància amb el líder del PP

i
MIREIA ESTEVE
3 min
Isabel Díaz Ayuso i el líder de Vox Santiago Abascal en un grafitti

Madrid“Força i honor”. El dia 6 de desembre, Dia de la Constitució, una diputada al Congrés descrivia amb aquestes dues paraules la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en un tuit amb una fotografia on apareixia al seu costat. Totes dues havien estat conversant al pati del Congrés durant una bona estona abans de participar en l’acte commemoratiu de la Carta Magna. El més lògic hauria estat que qui li hagués llançat aquests elogis hagués estat una diputada del PP. Però no. Es tractava de la portaveu adjunta de Vox al Congrés, Macarena Olona. Des de ja fa setmanes Vox s’ha convertit en el principal valedor públic d’Isabel Díaz Ayuso. Més que el seu propi partit, el PP, amb qui està immersa en una pugna pel lideratge de la formació a Madrid. De fet, dels governs on el PP mana amb el suport de Vox, els de Santiago Abascal només han posat les coses fàcils a la presidenta madrilenya, a qui li han garantit el suport als pressupostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els comptes madrilenys van acabar incorporant una partida per fer una auditoria a les subvencions que reben els centres de menors estrangers no acompanyats, una de les cessions a Vox. En el document de quatre pàgines on posaven per escrit l’acord no hi apareixia el compromís de derogar les lleis LGTBI aprovades pel govern de la popular Cristina Cifuentes ni tampoc l’aprovació de la llei d’igualtat que promou Vox. Ara bé, al ple de la setmana que ve es debatrà precisament la proposta del grup de Rocío Monasterio per derogar aquestes normes i Ayuso ja s’ha obert a modificar-les. “Estem en democràcia i tenim tot el dret del món a reformar lleis, a derogar-les i a seguir amb les nostres majories parlamentàries treballant com considerem que és millor”, avisava aquesta setmana al ple.

El contrast amb Andalusia

A Andalusia, en canvi, on governa el popular Juanma Moreno, Vox ha decidit que aquest any no avalava els pressupostos després d’haver-ho fet durant tres exercicis consecutius. Sobre la Junta d’Andalusia, fa mesos que sobrevola el fantasma d’una repetició electoral i Vox ha volgut marcar perfil propi.

Passa una situació similar a l’Ajuntament de Madrid, on l’alcalde és el popular José Luis Martínez Almeida. El grup que lidera Javier Ortega Smith va anunciar que trencava qualsevol conversa amb el govern municipal i abocava Almeida a negociar amb els quatre regidors díscols de Més Madrid, que ja li van aprovar el Madrid 360, la zona de baixes emissions que havia impulsat el govern de Manuela Carmena.

L’idil·li que Ayuso -que ha entrat dins el rànquing de les 28 persones més influents de la UE, segons Politico - viu amb Vox és ben diferent del que Abascal manté amb el president del PP, Pablo Casado. Fonts de la direcció popular asseguren que estan poc preocupats per l’aliança entre la presidenta madrilenya i l’extrema dreta i ho emmarquen dins la normalitat per tirar endavant els comptes. Ara bé, el cert és que des del no dels populars a la moció de censura de Vox contra Pedro Sánchez de fa poc més d’un any, el partit d’extrema dreta ha passat a l’atac contra els conservadors. L’últim exemple és d’aquesta setmana, quan Abascal carregava en un tuit contra Casado per haver-se obert a formar una gran coalició amb el PSOE si guanyava les eleccions. “Per fi Pablo Casado es treu la careta”.

stats