POLÍTICA
Política 17/07/2012

Homs: "Ens plantarem amb el pacte fiscal”

El portaveu de l'executiu reconeix la falta de poder de la Generalitat per plantar-se contra la tisorada del govern espanyol, i es limita a votar-hi en contra i recórrer-la al Constitucional. Erigeix el pacte fiscal en la solució estructural que permetria més contundència en la plantada

M.colomer
2 min
El portaveu del Govern, Francesc Homs, durant la roda de premsa posterior al consell executiu / ACN

BarcelonaEl Govern no està d'acord amb l'última tisorada aprovada divendres pel consell de ministres, hi votarà en contra al Congrés i iniciarà la tramitació per recórrer-la al Tribunal Constitucional. Aquesta és la forma del Govern de plantar-se davant l'Estat. De fet, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha reconegut aquest dimarts després de la reunió del consell executiu que, de fet, la Generalitat no té poder per a una plantada més contundent que aquesta: "Estem atrapats en una falta de poder que no hem sabut resoldre en 30 anys".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La solució estructural a aquesta falta de poder és, per Homs, el pacte fiscal. "Políticament ens plantem, ens plantarem amb el pacte fiscal", ha assegurat Homs, que ha reconegut que la Generalitat està lligada de mans i peus: Cal pagar nòmines i proveïdors, i a manca de pacte fiscal, aquests pagaments ara depenen de les transferències econòmiques del govern espanyol.

De moment, el Govern ha demanat els informes jurídics preceptius, entre altres al Consell de Garanties Estatutàries, i ha engegat així la maquinària per acabar al Constitucional. L'objectiu final, preservar les competències de la Generalitat que, a criteri del Govern, vulnera del dret i del revés l'últim decret llei del govern espanyol. "La Generalitat, políticament es planta", ha sentenciat el portaveu, tot explicant que "no acceptem la situació i el que ens donen, i farem tot el que estigui al nostre abast a través de mecanismes democràtics per no acceptar-ho".

No ho accepta, però ho aplicarà

Ara bé, el Govern no pensa deixar d'aplicar les mesures mentre no hi hagi un pronunciament judicial, atenent a la lògica del poder limitat de la Generalitat a l'hora de plantar-se. "Clar que ens plantem, sinó no tindrien sentit les decisions que hem pres ni la proposta que es votarà al Parlament el dia 25 de juliol", ha dit el portaveu, que ha remarcat que sense el poder que atorguen fórmules com el pacte fiscal "ja ens podem plantar davant de la Verge" que no hi haurà cap manera de solucionar la qüestió.

stats