Política 20/09/2020

La Plataforma 3 d'Octubre encerclarà el TSJC per commemorar els tres anys de la vaga general

L'objectiu de l'acció és denunciar la repressió i defensar els drets fonamentals

Xavi Tedó
2 min
La Plataforma 3 d'Octubre encerclarà el TSJC per commemorar els tres anys de la vaga general

BarcelonaLa Plataforma 3 d'Octubre, que engloba unes quantes entitats independentistes, ha convocat una acció el dissabte, 3 d'octubre, a les 12 hores per commemorar els tres d'anys d'aquella històrica jornada. L'acció consistirà en encerclar el TSJC per denunciar la judicialització del Procés i s'emmarca en la campanya 'Seguim la lluita' contra la repressió i per la defensa dels drets i la llibertat. La roda de premsa s'ha fet davant la seu dl departament d'Economia a Barcelona per recordar els fets del 20 de setembre del 2017, amb la presència d'unes desenes de persones.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Marc Casanovas, dirigent sindicalista que va promoure la vaga general del 3-O, ha denunciat la repressió que va exercir l'Estat la tardor del 2017. "La vaga del 3-O va ser una de les més importants de la història d'aquest país en un procés d'autoorganització popular sense precedents que va desbordar els grans sindicats", ha assenyalat durant la presentació de la campanya 'Seguim la lluita' de la Plataforma 3 d'Octubre, que vol encerclar el TSJC el 3 d'octubre contra la repressió i en defensa dels drets i la llibertat.

Meritxell Llorente, de l'Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC), ha deixat clar: "Defensar les nostres institucions és defensar el nostre dret a decidir, però sempre hem viscut amb un 155 permanent". Amb tot, ha recordat que l'aplicació del 155 el 2017 va suposar un "control brutal i exhaustiu de l'administració espanyola, que va afectar les classes populars perquè va aturar ajudes socials i projectes d'investigació" i també va impedir que "tres polítics fossin investits". "El 155 continua vigent", ha conclòs Llorente.

El periodista Antonio Baños, membre de la direcció de l'ANC, ha dit que els últims tres anys han sigut "tristos" per l'empresonament de dirigents independentistes i per la detenció de membres dels CDR en el marc de l'operació Judes: "La repressió va començar el 20-S però no s'ha aturat", ha denunciat. "El 20-S ens van posar un parany per criminalitzar-nos, però la gent sabia què no havia de fer, i vam entendre que la seva repressió és cruel i imparable responent-hi amb calma", ha afegit.

Des d'Òmnium Cultural, Xavier Antich ha afirmat que el 20-S es va exercir un dret fonamental, el de la manifestació. El vocal de la junta ha afirmat que "ni la repressió ni les seves mentides van evitar que la gent defensés el dret a l'autodeterminació aquell dia". "El 20-S és un dels atacs més grans a la democràcia i a les nostres institucions", ha dit Antich, que ha recordat també l'intent d'ocupació de la seu de la CUP. "El 20-S es va intentar començar a construir el fals relat de la violència", ha denunciat el dirigent d'Òmnium, que ha avisat: "Hi tornarem a ser i ho tornarem a fer quan calgui".

L'exregidor d'ERC a Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, que demà està citat a declarar per un delicte de desobediència per no haver impedit la votació de l'1-O al seu poble, ha afirmat: "Plantarem cara i no em defensaré de res perquè érem a les escoles defensant el dret a l'autodeterminació". En representació de les persones represaliades, ha assegurat que el seu judici es fa perquè es va posar un nas de pallasso al costat d'un agent de la Guàrdia Civil el 20-S a la seu de Governació. "Guanyarem!", ha conclòs enmig d'una gran ovació dels assistents a l'acte de la Plataforma 3 d'Octubre.

stats