Política 12/03/2015

Fernández Díaz sobre la fuga de Plazaola: "Si l'haguéssim vigilat, hauríem comès una il·legalitat"

El ministre de l'Interior afirma que la filtració de la decisió del Suprem ha malmès l'operació i assegura que l'Estat "no es renta les mans"

Europa Press
2 min
Fernández Díaz, en una imatge d'arxiu / J.J. GUILLÉN / EFE

MadridEl ministre de l'Interior, Alberto Fernández Díaz, ha defensat aquest dijous l'actuació de les forces de seguretat davant la fugida de l'exdirigent d'ETA Alberto Plazaola després de ser anul·lada la seva excarceració pel Tribunal Suprem. L'òrgan judicial va al·legar que estava en llibertat sense condicions, que la justícia no havia decretat mesures de seguretat i que qualsevol vigilància hauria estat il·legal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fernández Díaz ha subratllat que la filtració de la decisió del Tribunal Suprem d'anul·lar l'excarceració de Plazaola "ha malmès" la detenció de l'etarra i s'ha remès a la investigació anunciada pel president de l'alt tribunal, Carlos Lesmes. "De la mateixa manera que Santi Potros va poder ser detingut quan es va rebre la corresponent ordre, en aquest cas es va establir el dispositiu de vigilància per detenir i posar-lo a disposició judicial quan es va rebre la corresponent ordre judicial. Abans hauria estat il·legal per part de la Guàrdia Civil o per part de la policia ", ha explicat Fernández Díaz a la seva arribada a la reunió de ministres de l'Interior de la UE. I ha afegit: "Des que es va fer pública aquesta decisió [d'anul·lar l'excarceració] fins que es va rebre la interlocutòria que ordenava a les forces de seguretat la detenció d'aquest etarra, van passar al voltant de cinc hores".

Fernández Díaz ha ratificat que la Policia i la Guàrdia Civil van complir amb la seva comesa. "Si haguéssim fet una vigilància sobre aquesta persona, que no tenia cap limitació a la seva llibertat, hauríem comès una il·legalitat", ha exposat el ministre. El titular d'Interior ha assegurat que les forces de seguretat de l'Estat no van actuar fins que no es van tenir totes les diligències judicials previstes. "En tot moment ens movem en el marc de l'Estat de dret i amb exquisit respecte de la legalitat", ha afegit.

Per concloure el ministre ha dit que, d'haver obtingut ordres de mantenir una seguretat determinada sobre Alberto Plazaola, "no dubti vostè que evidentment aquesta persona hauria estat vigilada i detinguda en el moment en què l'autoritat judicial ho hagués disposat".

El ministre confia que no s'anul·li la interpretació sobre acumulació de penes

Jorge Fernández Díaz confia que Brussel·les no desestimi la interpretació de la justícia espanyola sobre la normativa europea en matèria d'acumulació de condemnes complertes en diferents estats membres de la UE, com ja va passar amb la doctrina Parot: "Respecto plenament les decisions de l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem. Confio que no es reprodueixi el que es va produir amb la derogació de la doctrina Parot. No és un referent, no és un model", ha insistit.

El ministre de l'Interior ha reiterat que no dubta de la decisió del Tribunal Suprem, al·legant que s'ajusta al dret i que "si hi ha un sistema especialment garantista a la UE, és el de l'estat espanyol, que resisteix amb avantatge la comparació des del punt de vista de garanties amb altres estats democràtics". El Suprem ha fixat com a criteri general que les condemnes complertes a França o a qualsevol altre país de la Unió Europea no han de ser restades a les imposades a Espanya.

stats