Política 25/02/2015

El ple del Poder Judicial decideix aquest dijous si expulsa el jutge Santiago Vidal

Té sobre la taula la proposta del promotor de l'acció disciplinària, que li atribueix dues faltes "molt greus"

Acn
3 min
El jutge Santi Vidal a la seva arribada l'Audiència de Barcelona. / ACN

MadridEl ple del CGPJ es reuneix aquest dijous per decidir, entre altres punts de l'ordre del dia, si expulsa el jutge de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal de la carrera judicial per haver participat en les tasques de redacció d'una Constitució catalana. Els magistrats tenen sobre la taula la proposta del promotor de l'acció disciplinària, Antonio Fosenca, que –amb el suport de la Fiscalia– aposta per l'expulsió perquè li atribueix dues faltes molt greus previstes a la llei orgànica del poder judicial: "l'exercici d'activitats incompatibles" amb el càrrec de jutge o magistrat i la "ignorància inexcusable" del compliment dels deures judicials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els magistrats han de decidir si acaten el criteri de l'instructor i de la fiscalia o bé atenen als arguments del jutge Vidal, que en les seves declaracions davant el promotor i la comissió disciplinària ha recordat que feia aquestes tasques en les seves hores lliures i que no interfereixen per a res amb la seva feina com a jutge. Vidal compta amb el suport de Jutges per la Democràcia, que considera "inquisitorial" que se'l persegueixi per qüestions polítiques.

Per contra, el promotor de l'acció disciplinària i el fiscal consideren que Vidal ha actuat "amb manifesta i inexcusable inobservança de deures tan rellevants del seu estatut jurídic com els de fidelitat a la carta magna i l'ordre jurídic de manera reiterada".

Segons Fonseca, ha incomplert de manera greu els articles 417.6 i 417.14 de la llei orgànica del poder judicial per "haver participat activament, i al marge de qualsevol cobertura, en un grup de treball de composició heterogènia que tenia com a objectiu elaborar i redactar una Constitució catalana amb la finalitat, expressament admesa, de posar-la a disposició o que servís de model dels qui promoguessin la celebració d'una consulta per l'anomenat dret a decidir i la independència de Catalunya".

Afegia al seu escrit de conclusions que el magistrat "ha portat a terme declaracions públiques en defensa de la independència de Catalunya de manera reiterada, i que ha donat suport a iniciatives polítiques d'institucions públiques catalanes i d'entitats privades sobre un procés amb aquesta finalitat".

Gairebé un any d'expedient

La decisió del CGPJ posarà punt final a un procés que ha durat gairbé un any i en què l'instructor de la causa ha provat en diverses ocasions d'apartar Vidal de la carrera. Primer durant la fase d'investigació que va començar a finals d'abril del 2014, quan el CGPJ va cridar a declarar el magistrat després que aquest i nou magistrats més anunciessin que treballaven en la redacció d'una Constitució per a una Catalunya independent.

El 9 d'octubre del 2014, i després de la fase d'instrucció, Fonseca-Herrero va decidir finalment obrir-li expedient i va demanar al CGPJ que el suspengués de manera cautelar de funcions. Ja aleshores, el promotor de la causa considerava que Vidal havia de ser apartat per la seva "ignorància inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure d'observació del règim d'incompatibilitats".

Divisió al CGPJ

La Comissió Disciplinària del CGPJ, però, va rebutjar (per quatre vots a tres) la petició de suspendre Vidal de manera cautelar, tot recordant a Fonseca-Herrero que tot just havia obert l'expedient. Es va constatar aleshores la divisió al sí de la Comissió. Van votar contra la suspensió fulminant dues vocals nomenades a proposta del PSOE, Maria Victoria Cinto i Roser Bach, el nomenat pel PNB, Erique Lucas, i un proposat pel PP, Vicente Guilarte.

Per contra, es decantaven per apartar preventivament Vidal de la carrera tres vocals proposats pel PP: el president de la Comissiói Disciplinària i magistrat de la Sala Tercera del Tribunal Suprem Wenceslao Olea, i les magistrades Ángeles Carmona i Carmen Llombart.

A les acaballes de la instrucció de l'expedient, a principis de gener, Vidal va rebre el plec de càrrecs de l'expedient, en què Fonseca Herrero proposava a la Comissió Disciplinària tres possibilitats: la suspensió de sou i feina durant tres anys, un trallat forçós fora de Catalunya, o l'expulsió de la carrera judicial.

En tancar l'expedient, però, Fonseca-Herrero només va incloure com a proposta aquesta última possibilitat, possiblement d'acord amb la Fiscalia, que el 30 de gener va presentar un informe al CGPJ en què demanava que s'apliqués a Vidal la màxima sanció disciplinària, l'expulsió de la carrera.

stats