Política 04/12/2013

El ple balla al ritme de Rivera

El cop d'efecte del president de Ciutadans brandant un suposat informe per crear el CNI català encén els passadissos del Parlament

Cristian Segura
2 min

BarcelonaAlbert Rivera s'acosta a les càmeres de televisió amb l'informe d'espies a la mà. L'acompanya la seva cap de premsa, que distribuirà còpies del document entre els periodistes. L'americana, ajustada, imprimeix duresa a Rivera, com la carn de gall d'indi dins la pasta dels canelons. Expectació màxima al voltant seu: els caps de premsa d'altres partits també l'escolten. No és normal que Ciutadans rebi aquesta atenció. Jordi Cañas s'acosta i li fa una foto amb el telèfon dins la 'mêlée' de periodistes. Avui, Rivera és l'estrella.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alícia Sánchez-Camacho i Maurici Lucena esperen torn per parlar del tema després que ho ha fet Rivera. La líder del PP català avisa que ells també tenen l'informe i que el portaran a la fiscalia. Porta un jersei de colors tardorencs amb un escot de pell de rèptil, perfecte per mossegar. El portaveu del PSC diu que és responsabilitat de la fiscalia decidir què faran amb l'informe. Lucena treu importància al tema però el cas és que tots ballen al ritme de Rivera.

Els consellers i els diputats són perseguits pels periodistes per preguntar sobre el tema. És autèntic aquest informe del Cesicat? La gent de CiU esquiva el merder. No saben, no contesten. Estan nerviosos. Destaquen que és fàcil falsificar aquesta mena de documents. A Artur Mas se l'ha notat nerviós durant la interpel·lació. S'ha entrebancat quatre vegades en la resposta a Rivera, un fet inusual en la seva bona oratòria. Sembla com si no s'ho esperés. Al costat de Mas, els consellers s'intercanvien mirades de perplexitat i comentaris en veu baixa.

Quan finalitza la sessió ordinària del ple, Mas i el conseller de la Presidència, Francesc Homs, es tanquen al despatx del president. El document sobre espies és com una peça de música 'heavy' en un concert de cambra. Fins aleshores el ple havia estat plàcid per al Govern, a més de comptar amb els inevitables, insubstancials i repetitius intercanvis de parers sobre la consulta. Fins i tot quan el Govern era interrogat sobre privatitzacions, els consellers acabaven sortint per la porta gran.

Pels periodistes, l'afer que obre Rivera és un bon plat de carn mentre no arriba l'acord de la pregunta del referèndum; és una notícia amb salsa en un parlament que des de fa dos anys amb prou feines aprova alguna llei. El principal al·ludit per la troballa de Ciutadans és Felip Puig, responsable màxim del Cesicat. El conseller d'Empresa i Ocupació omet el tema i durant el torn de preguntes només destaca per què titlla el diputat socialista Xavier Sabaté de "desagradable i maleducat" en un intercanvi de retrets sobre el preu de l'energia.

Si Ciutadans acusa el Govern de voler crear una CIA catalana, la CUP fa constar en el ple la mort d'un home armeni al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona, "el Guantánamo local", segons David Fernàndez. Ara només falta el nostre Edward Snowden per ser un país normal.

stats