Política 23/05/2018

El PNB i EH Bildu aproven incloure el dret a decidir en el nou Estatut basc

Els socialistes bascos i Elkarrekin Podem s'hi han posicionat en contra

Efe
1 min
El lehendakari, Iñigo Urkullu, en el transcurs d’un acte d’aquest mes de març a Vitòria.

BarcelonaLa ponència d'autogovern del Parlament basc ha aprovat la proposta de preàmbul per al nou Estatut amb el suport del PNB i EH Bildu, en què es parla de nació i dret a decidir. Els socialistes bascos i Elkarrekin Podem s'hi han posicionat en contra. Dins la formació lila, s'ha emès un vot particular. La reunió d'on ha sortit aquest text ha durat unes dues hores i també s'hi ha tractat el títol preliminar de la proposta d'actualització d'autogovern, que la ponència traslladarà a un grup d'experts perquè la redactin.

El preàmbul recull que el "poble basc és una nació" i que "Euskal Herria és un poble amb identitat pròpia", que està "assentat geogràficament sobre set territoris políticament articulats en dos estats, l'espanyol i el francès". Inclou el dret a decidir com la "capacitat dels bascos per decidir, expressar i exercir la seva voluntat col·lectiva de cara a la consecució de fórmules de convivència acordades voluntàriament i establir mecanismes que garanteixin que els compromisos assolits siguin respectats".

En relació amb l'Estat planteja que sigui "bilateral, d'igual a igual, de respecte, de reconeixement mutu i de naturalesa confederal" i que es fonamenta en el "reconeixement de totes dues parts com a subjectes polítics". També inclou un apartat relatiu a la "violència política", sobre el qual EH Bildu ha emès un vot particular perquè considera que aquesta qüestió s'ha de tractar en la Ponència de Memòria i Convivència, en la qual no hi és el PP.

stats