Política 06/03/2018

El PNB tornaria a guanyar les eleccions amb tres escons més i EH es mantindria segon amb els mateixos representants

Un sondeig apunta que Ciutadans entraria per primer cop al Parlament basc amb un diputat per a Àlaba

Ara
2 min
El PNB tornaria a guanyar les eleccions amb tres diputats més i EH es mantindria com a segona força

BarcelonaEl PNB tornaria a guanyar les eleccions basques amb 31 escons, tres més dels que va obtenir en els comicis del 2016, i EH Bildu mantindria els seus 18 representants i seria la segona força. D'aquesta manera, les forces sobiranistes revalidarien la majoria absoluta. Elkarrekin Podem perdria un parlamentari i es quedaria amb deu; el PSE-EE mantindria els seus nou escons actuals, i el PP en baixaria tres fins a arribar als sis parlamentaris. Ciutadans entraria, per primera vegada, a la cambra basca, segons el sondeig d'EiTB Focus, amb un representant per a Àlaba.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En funció de l'enquesta electoral, que va ser elaborada entre el 22 i el 23 de febrer entre 1.200 persones, el PNB aconseguiria el 40,7% dels vots, enfront del 37,6% de les eleccions del 2016, i EH Bildu també augmentaria els seus vots del 21,3% de les últimes eleccions al Parlament basc al 22,3%. Elkarrekin Podem baixaria del 14,9% al 12,4% dels vots, el PSE pujaria de l'11,9% al 12% i el PP passaria del 10,2% al 8,1%. Ciutadans aconseguiria un 2,4% de vots, segons el sondeig, enfront del 2% aconseguit el 2016. L'abstenció s'enfilaria fins al 37,3%.

Per territoris, a Àlaba el PNB guanyaria les eleccions amb un 31,8% de vots i nou escons, un més dels representants alabesos actuals. La segona força seria EH Bildu, amb un 18,4% de vots, que li permetria mantenir els seus cinc parlamentaris per a aquest territori. També mantindria els seus quatre escons Elkarrekin Podem, amb un 14,1% dels sufragis. La quarta força seria el PP, que obtindria un 13,5% de vots i aconseguiria tres escons, dos menys que el 2016. El PSE, amb el 13,3% de sufragis, manté els seus tres representants alabesos. Finalment, Ciutadans, amb un 5,5% dels vots, aconseguiria un parlamentari.

A Guipúscoa, el PNB seguiria sent la primera força, amb el 37,7% dels vots i deu escons, un més que en l'actualitat. Per la seva banda, mantindrien la mateixa representació EH Bildu (29% de vots) amb vuit parlamentaris, Elkarrekin Podem (12,2% de vots) amb tres, i PSE (12% de vots) també amb tres. El PP, amb un 6% de sufragis, perdria un dels seus dos escons. Finalment, a Biscaia, el PNB (amb el 44,8% dels vots) guanyaria un escó, amb la qual cosa sumaria 12 parlamentaris biscaïns. EH Bildu (19,3% dels sufragis) mantindria els seus cinc representants actuals. A més, aconseguirien tres escons Elkarrekin Podem (12% de vots), un menys que en l'actualitat, i el PSE (11,7%), que mantindria els resultats del 2016. També aconseguiria la mateixa representació que en els últims comicis el PP (7,9% de vots), amb dos parlamentaris.

stats