Política 12/03/2019

Poble Lliure es presenta al 28-A i obre una crisi a la CUP

Els anticapitalistes, que van decidir no anar a les generals, revisaran el marc de relació amb el partit

Ara
2 min
Albert Botran i Mireia Vehí competiran per liderar el secretariat de la CUP

BarcelonaPoble Lliure, un dels partits que integren la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), va decidir dimarts presentar-se a les eleccions generals. La decisió obre una crisi a la CUP, que en el consell polític celebrat diumenge -en què participen representants de Poble Lliure- va decidir no presentar-se als comicis del 28-A.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, Poble Lliure considera que cal una “alternativa electoral” i per això anuncia la preparació d’una llista per a les generals. Així ho va explicar en un comunicat ahir a la nit, en què insistia en la necessitat d’articular una candidatura per denunciar el “caràcter autoritari de l’Estat” i “pel reconeixement del dret a l’autodeterminació”. “Emplacem el conjunt de persones i col·lectius independentistes, republicans i d’esquerres a participar-hi”, exposava. El partit explorarà aliances amb altres formacions: les converses estan molt avançades amb Som Alternativa -que comanda l’exlíder de Podem Albano Dante Fachin- i també s’hi podria sumar Pirates de Catalunya.

El comunicat de Poble Lliure lamenta les apostes de Junts per Catalunya i Esquerra, a les quals no veu representant l’independentisme. La formació assegura que els dos partits han adoptat des de fa un any “un discurs reformista totalment inviable dins l’estat espanyol”. Davant d’això, argumenta, és necessària una alternativa electoral que la CUP, lamenta, no vol encapçalar: “Cal no deixar espai ni al reformisme ni al neoautonomisme”, rebla el comunicat.

L’opció de presentar-se a les eleccions espanyoles, però, va ser àmpliament rebutjada pel consell polític dels cupaires, diumenge passat: segons va avançar l’ARA, 37 representants territorials i de les organitzacions que s’integren a la CUP van votar en contra de la llista al Congrés, i només 20 van votar-hi a favor. L’organització va argumentar en un comunicat que no es podia presentar al 28-A perquè “no es donen les circumstàncies per ser una candidatura autènticament rupturista i transformadora a l’estat espanyol”.

Després del pas en direcció contrària de Poble Lliure, la CUP revisarà la participació d’aquest partit en la seva organització. En un comunicat, remès poc després de conèixer la decisió, els anticapitalistes van subratllar que Poble Lliure actua “al marge” de l’acord pres pel consell polític amb una decisió que és “transcendental per a la CUP, per a la unitat popular i per a l’Esquerra Independentista, i que afecta el marc de relacions establert fins ara”. Els anticapitalistes asseguren que activaran els mecanismes interns per decidir quin posicionament tenir respecte a la candidatura electoral i per definir quin paper jugarà el partit dins l’organització en un futur. “La decisió pot tenir conseqüències en la construcció de la unitat popular i caldrà analitzar-les i avaluar-les a curt i mitjà termini”, adverteix la CUP.

El Consell per la República

La decisió d’anar a les eleccions no és la primera discrepància de Poble Lliure i la CUP: tot i la negativa dels cupaires de sumar-se al Consell per la República, representants de Poble Lliure participen en l’ens. La d’ahir, però, sí que és la més transcendental: per primera vegada, hi haurà una candidatura de l’Esquerra Independentista a les generals.

stats