OBSERVATORI

El polaritzador Aznar es 'modera'

Dijous passat el president d’honor del partit va canviar de camisa. El gran polaritzador de la política espanyola fins ara -en l’ús del nacionalisme, el terrorisme i la política internacional- retorna, ara, com a moderat

Aznar segueix al ring. Però no com abans. Dijous passat el president d’honor del partit va canviar de camisa. El gran polaritzador de la política espanyola fins ara -en l’ús del nacionalisme, el terrorisme i la política internacional- retorna, ara, com a moderat. Critica de manera obliqua i soterrada Mariano Rajoy per la seva estratègia electoral extremista i excloent. En la seva intervenció en la clausura de l’Institut Atlàntic de Govern, que presideix, Aznar va explicar la cruïlla que ell veu en les pròximes eleccions al Congrés de Diputats i el paper de tots els partits. “De l’esquerra a la dreta, d’aquests partits dependrà, després del 26-J, que el gran projecte nacional que els espanyols vam posar en marxa fa gairebé quaranta anys tingui continuïtat pel bé de tots”. Diu que “ara mateix no hi ha feina més important que la de recuperar la voluntat de la concòrdia per evitar el descarrilament històric, que avui dia no és en absolut impossible”.

I què cal fer, segons Aznar? “Segons el meu parer, això implica abandonar immediatament qualsevol temptació de polaritzar, d’atemorir, d’extremar, d’excloure, de radicalitzar, de dividir, d’enfrontar uns espanyols contra els altres. Perquè en aquesta competició sempre guanyen els mateixos, que són sempre els pitjors”. Així, l’expresident del govern instava a “reprendre immediatament i amb la màxima empenta totes les tasques destinades a vincular, consensuar, ajudar, incloure, confiar i acordar” entre els espanyols. “Podem tenir opinions diferents però compartim un mateix país i hem de tenir la voluntat de procurar-li el millor futur. És sobre aquesta terra comuna on han de descansar sempre els desacords i ella sempre n’ha de ser el límit”, afegia. I Aznar tampoc va eludir la crítica: “Hem avançat massa pel camí equivocat. Hem de donar la volta”. El blanc dels trets d’Aznar és Rajoy. Ja ho va fer a l’hora de criticar el passat 20 de maig la política econòmica del govern espanyol. Amb la crítica a l’extremisme, Aznar completa un programa polític i econòmic alternatiu al de Rajoy.

Els motius d’Aznar

Per quina raó, mentre Rajoy i el PP aposten per l’enfonsament del PSOE, Aznar diu: “Hem avançat massa pel camí equivocat. Hem de donar la volta i fer-ho de seguida”? Rajoy ja va coquetejar amb Pablo Iglesias el Dia de la Constitució. “Aneu molt bé a les enquestes”, li va dir. El 9 de desembre, arran de la caiguda del PSOE en els sondejos, va suggerir: “Pot haver-hi alguna sorpresa”. Es referia als resultats del 20-D i ja acariciava la possibilitat que Podem superés els socialistes. I ara el PP es disposa a fer una campanya extremista per polaritzar entre la dreta i l’esquerra autèntica, el PP i Podem-IU, relegant el PSOE a ser el seu partit germà, el Pasok grec. Aquest tipus de campanya ja la va assajar Esperanza Aguirre a Madrid i va afavorir la “comunista” Manuela Carmena. I Aznar diu: un moment, per aquí no. L’expresident del govern espanyol tem que, en la situació de crisi social i corrupció política, la polarització beneficiï la marea Podem-IU. En el seu discurs de dijous passat, Aznar va mencionar una sola vegada la paraula “corrupció”, sense referir-se a Espanya, com a caldo de cultiu del “populisme”. La seva cautela en aquesta qüestió és comprensible. La cúpula del PP el critica sotto voce perquè Francisco Correa i la seva trama “són coses seves”.

Més continguts de