Política 25/03/2018

Carles Puigdemont compareixerà davant la justícia alemanya després de ser detingut quan viatjava a Brussel·les

El president és al centre de custòdia policial de Neumünster

Ara
2 min
Puigdemont, durant la conferència que va fer a Hèlsinki, Finlàndia, ahir

BarcelonaLa policia alemanya ha detingut el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, quan acabava de travessar amb cotxe la frontera des de Dinamarca i es dirigia cap a Brussel·les, segons ha informat l'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, al seu compte de Twitter. L'operació ha tingut lloc arran de l'euroordre de detenció cursada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i a hores d'ara, tal com ha informat l'agència Süddeutsche Zeitung, Puigdemont ha estat traslladat al centre de custòdia de Neumünster. Segons ha explicat el vice fiscal general de l'estat federat de Schleswig-Holstein, Puigdemont compareixerà demà al jutjat de primera instància en virtut de l'ordre de detenció.

Segons l'advocat, el "tracte ha estat correcte en tot moment". La seva defensa jurídica està en marxa i ja s'ha posat en contacte amb un col·lectiu d'advocats alemanys. Alonso-Cuevillas ha assegurat que el president es dirigia a Bèlgica "per posar-se, com sempre, a disposició de la justícia belga". En declaracions a TV3 aquesta tarda, ha discrepat que el seu client pugui ser extradit les pròximes hores.

La fiscalia de Schleswig-Holstein, l'estat alemany on Carles Puigdemont ha estat detingut aquest diumenge, ha assegurat que la decisió sobre el seu futur pot trigar "dies". Fonts del ministeri públic han explicat a l'ACN que el procés no serà immediat, però també han descartat que s'allargui tant com en el cas de Bèlgica, on va durar mesos. Des de la fiscalia han confirmat que Puigdemont està "sota custòdia" de les autoritats en un lloc "segur". La fiscalia preveu fer una atenció als mitjans de comunicació aquest dilluns al migdia.

La policia alemanya ha confirmat a l'agència Efe que Puigdemont ha estat detingut a les 11.19, hora local, a l'autopista A-7, direcció sud, i ha quedat a disposició policial. La detenció l'ha feta una patrulla policial quan Puigdemont entrava en territori alemany al tram nord de l'autopista, que comunica Dinamarca amb Alemanya. La policia espanyola ha confirmat que s'ha detingut el president gràcies a una operació coordinada amb els serveis secrets espanyols, que sembla que el tenien controlat i han avisat la policia alemanya que arribava al país.

Per la seva banda, el govern espanyol ha informat en un comunicat que ja ha rebut la confirmació oficial de les autoritats alemanyes de la detenció de Puigdemont, i assegura que a continuació es faran "els tràmits habituals en el sistema europeu de cooperació policial i judicial". La fiscalia, a més, ha informat que ja està fent les gestions pertinents amb la fiscalia alemanya i l'Eurojust (l'agència de la Unió Europea encarregada del reforç de la cooperació judicial entre els estats membres) per enllestir tota la documentació i el material necessari "per fer efectiva l'euroordre" contra Puigdemont. Segons va avançar l'ARA dijous, l'euroordre de detenció del jutge Llarena es va activar divendres, quan Puigdemont era a Finlàndia.

stats