CAS PALAU
Política 02/06/2012

La policia constata que CDC es va finançar il·legalment

Un informe de la Policia Nacional espanyola conclou que Ferrovial va finançar de manera irregular CDC a través de la fundació Trias Fargas. El Palau de la Música hauria actuat com a intermediari.

Laura Díaz-roig
2 min
L'informe corrobora els indicis que ja havia assenyalat la fiscalia i el jutge del cas Palau.

BARCELONA.La policia espanyola veu "vincles ferris" que demostren que fons de Ferrovial van acabar en mans de CDC a través del Palau de la Música. Un informe de la Brigada de Blanqueig de Capitals del Cos Nacional de Policia (CNP) encarregat pel jutge que investiga el cas Palau conclou que la constructora va realitzar una sèrie de donacions que van acabar en mans de CDC a través de la seva fundació -la Trias Fargas, actual CatDem- a canvi de "concessions administratives favorables" d'obra pública. En aquest procés, s'haurien utilitzat com a intermediaris el Palau de la Música; el seu expresident, Fèlix Millet, i la seva mà dreta, Jordi Montull. De fet, l'informe corrobora els indicis que ja havien apuntat la fiscalia i el jutge de la peça separada del cas Palau sobre el suposat finançament irregular de CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'anàlisi exhaustiva realitzada per la policia de la documentació decomissada -entre la qual hi ha notes manuscrites d'una de les imputades, Gemma Montull- ha pogut reconstruir el procés triangular a través del qual una sèrie d'empreses emetien factures que serien "meres simulacions" per "dissimular transferències de fons que acabaven en poder de CDC". Els investigadors destaquen que moltes de les aportacions del Palau a la fundació de Convergència coincidien amb factures que altres empreses havien fet a la institució musical, "deduint-se que es tractava de compensacions". Segons la mateixa versió, amb aquest procés despistaven les institucions fiscalitzadores.

Simples "retalla i enganxa"

La policia creu que els convenis del Palau amb l'antiga Trias Fargas eren "extraordinàriament sospitosos" d'emparar pagaments "que no semblaven correspondre's amb la realitat". "Els convenis van ser simples retalla i enganxa, canviant escassament durant diversos anys, repetint conceptes, alguns d'extraordinària inconcreció", diu l'informe.

És més, de la versió policial s'extreu com es dotava patrimonialment CDC: no només amb els fons directes del Palau, sinó que també es beneficiaven de la posició financera de la fundació "aprofitant la fiscalització més reduïda a la qual estava sotmesa" per derivar importants quantitats, algunes vinculades a negocis en què intervenia el Palau, fent servir diverses societats "per fingir realitats comercials inexistents".

L'informe diu que "els diferents ens" que graviten al voltant de CDC funcionen "sota el principi d'unitat de caixa", cosa que explicaria la freqüent concessió de préstecs entre ells, molts dels quals s'emparen en una suposada prestació de serveis per justificar les creixents partides financeres rebudes. També insinua que Ferrovial podria no ser l'única empresa en la qual "s'intueix" un desviament de fons, sinó que les investigacions assenyalen la vinculació d'altres empreses "de rellevància".

CDC va dir ahir que les "insinuacions" de la Policia Nacional no tenen "base jurídica" i estan "fora de lloc, perquè no arriben a demostrar res". Precisament ahir va declarar com a imputat davant el jutge Juan Antonio M., administrador de la societat Mail Rent, matriu de les empreses de bustiada New Letter i Letter Graphic, que se sospita que van servir per emmascarar aquests pagaments de comissions de la constructora Ferrovial a CDC. Va afirmar que havia entregat 775.000 euros en donacions a aquesta formació política per fidelitzar-la com a client.

stats