Política 02/11/2016

El portaveu de Podem al Senat es defensa de la polèmica per la venda d'un pis de protecció

Ramón Espinar reconeix que va guanyar 20.000 euros amb l'operació però assegura que el seu objectiu no era especular

Efe
3 min
David Espinar a la roda de premsa d'aquest dimecres al matí

BarcelonaEl portaveu de Podem al Senat, Ramón Espinar, ha negat avui haver especulat amb la venda d'un habitatge protegit i ha assegurat que, en contra del que afirma la Cadena SER, només va guanyar uns 20.000 euros en vendre el pis i que ho va fer segons els preus marcats per la Comunitat de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Espinar ha ofert aquesta explicació en roda de premsa després de la informació de la Cadena SER per la qual s'ha mostrat "francament dolgut" i "colpejat" davant la inexactitud de la notícia, i ha dit estar convençut que darrere hi ha un interès d'interferir en el procés de primàries de Podem Madrid, al qual concorre com a candidat a la secretaria general de la Comunitat.

El senador de Podem ha assegurat que va ser el 2007 quan va iniciar el procés de compra a través del programa d'Habitatge Jove de la Comunitat de Madrid quan el pis -promogut per una cooperativa de sòl- encara ni havia començat a construir-se, i que va ser el 2011 quan va decidir vendre'l perquè no comptava amb les condicions econòmiques que li permetessin afrontar el pagament.

En aquell moment, segons ha explicat, era estudiant i tenia una beca de la Universitat Complutense per la qual cobrava 480 euros, sou que no li permetia pagar la hipoteca de 580 euros mensuals que el pis tenia establerta.

Segons la informació de la SER, el portaveu de Podem al Senat va comprar l'habitatge públic protegit a la localitat madrilenya d'Alcobendas per 146.224 euros i el va vendre abans d'un any per 176.000 euros, sense arribar mai a ocupar-lo.

Espinar ha explicat que aquesta informació no és correcta perquè a la primera xifra cal afegir-li l'IVA i a la segona restar-li la plusvàlua, de la qual també es fa càrrec el comprador, encara que ha admès que el preu de venda màxim el fixa la Comunitat de Madrid i podria haver-lo venut a un preu inferior.

El guany que va obtenir -ha dit- va ser d'uns 20.000 euros, amb els quals es va comprar un ordinador i es va pagar un màster.

Ha explicat també que va aportar una entrada per comprar el pis amb 60.000 euros que li van prestar la seva mare, el seu pare i la seva àvia -préstec que va retornar immediatament després de la venda-, i ha negat que hagi tingut cap privilegi perquè el pis li hagués estat adjudicat.

No obstant això, ha admès que si llavors hagués tingut determinades informacions que té ara, potser les circumstàncies haguessin sigut diferents, encara que no ha volgut aclarir si es referia a la implicació del seu pare en l'escàndol de les targetes 'black'.

El 2010 -ha afegit- s'executa l'escriptura de compra del pis, situat a Alcobendas (Madrid), que tenia 60 metres, dues places de garatge i incloïa participacions en els locals de l'edifici, la qual cosa també influïa en el preu.

Així, ha admès també que va fallar en la previsió que va fer, quan va pensar que podria afrontar una hipoteca en concloure la carrera universitària, i la realitat va ser que no va poder fer-se càrrec d'aquest pagament i es va veure obligat a vendre l'habitatge.

Però ha insistit que en cap moment el seu objectiu va ser especular o guanyar diners amb aquesta venda, el preu de la qual, a més, és l'establert en els mòduls de la Comunitat de Madrid.

Espinar ha assegurat que va informar el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, fa dues setmanes, que es faria pública aquesta informació i ha afirmat que compta amb tot el seu suport.

En ser preguntat sobre si havia parlat amb l'eurodiputat Miguel Urban -membre d'Anticapitalistes-, amb qui concorre a les primàries de Madrid a la mateixa llista (Juntes Podem), ha assegurat que ho ha fet aquest mateix matí, per la qual cosa aquesta conversa s'ha produït després de l'acord aconseguit per integrar-se a la mateixa candidatura.

A les primàries de Podem Madrid, la candidatura d'Espinar i Anticapitalistes, que compta amb el suport de Pablo Iglesias, competeix amb la de la portaveu a l'Ajuntament de la capital, Rita Maestre, en la qual s'han integrat diversos diputats de l'assemblea madrilenya i membres del partit considerats afins a Íñigo Errejón.

Maestre també s'ha posat en contacte amb Espinar per traslladar-li el seu suport davant aquestes acusacions per una actuació que el senador de Podem ha assegurat que era completament legal i ètica, per la qual cosa se sent "legitimat" per mantenir el seu lloc de portaveu en el Senat i la seva candidatura a la secretària general de Podem Madrid.

El senador de Podem ha recalcat que hi ha "determinats interessos" que pretenen intervenir en el procés de primàries de Podem i, davant això, avisa que donarà "la cara" i no permetrà que ningú s'hi immisceixi.

stats