La Moncloa posa en marxa la web per millorar la llei de transparència

El govern espanyol obre un període de consulta via internat perquè els ciutadans facin propostes per a la nova legislació. Per primera vegada es regula el dret dels ciutadans a conèixer les actuacions de les administracions

El govern espanyol ha activat aquest dilluns a la tarda la web 'Leydetransparencia.gob.es', un espai en línia per fer aportacions sobre l' avantprojecte de la llei de transparència qu e divendres va presentar el consell de ministres . L'executiu ha obert un període de consulta pública perquè els ciutadans tinguin accés a la llei i puguin enviar aportacions per millorar-ne el text. És la primera iniciativa d'aquesta mena en una llei del govern espanyol.

La web consta de dos apartats , un des d'on es pot accedir al text complet o a qualsevol article en concret, i un altre amb un formulari perquè el ciutadà participi en el procés de consulta pública . En aquest formulari es podran enviar els comentaris i aportacions que el govern espanyol valorarà més endavant. A més , s'ofereix la possibilitat d'adjuntar arxius de text per fer comentaris més amplis .

Per facilitar i ordenar aquestes aportacions , el formulari està dividit també en tres apartats , segons cadascun dels vessants de la llei: transparència , a ccés a la informació pública i b on govern . El govern espanyol també assegura que es tindran en compte les aportacions que es facin des de les xarxes socials .

La futura llei de transparència , accés a la informació pública i bon govern obligarà totes les administracions a respondre en el termini d'un mes les consultes dels ciutadans i castigarà, amb penes de fins a deu anys d'inhabilitació, e ls càrrecs que falsegin els comptes o ocultin dades comptables .

Espanya és dels pocs estats europeus que encara no tenia una llei de transparència. L'anomenat 'open goverment' ja s'ha implantat als Estats Units, el Regne Unit i els països nòrdics. Un dels principals impulsors de la iniciativa és el president nord-americà Barack Obama. Els EUA tenen, per exemple, la web 'Data.gov', que, entre altres qüestions, permet saber qui i quan ha visitat la Casa Blanca i si els visitants han donat diners a les campanyes electorals.

A Espanya, la plataforma Coalicción Pro Acceso, integrada per 54 organitzacions, ha reivindicat mesures similars. La 'Campaña de las 100 preguntas' va posar de manifest la poca transparència de les administracions espanyoles.