Publicitat
Publicitat

La Moncloa posa en marxa la web per millorar la llei de transparència

El govern espanyol obre un període de consulta via internat perquè els ciutadans facin propostes per a la nova legislació. Per primera vegada es regula el dret dels ciutadans a conèixer les actuacions de les administracions

El govern espanyol ha activat aquest dilluns a la tarda la web 'Leydetransparencia.gob.es', un espai en línia per fer aportacions sobre l' avantprojecte de la llei de transparència qu e divendres va presentar el consell de ministres . L'executiu ha obert un període de consulta pública perquè els ciutadans tinguin accés a la llei i puguin enviar aportacions per millorar-ne el text. És la primera iniciativa d'aquesta mena en una llei del govern espanyol.

La web consta de dos apartats , un des d'on es pot accedir al text complet o a qualsevol article en concret, i un altre amb un formulari perquè el ciutadà participi en el procés de consulta pública . En aquest formulari es podran enviar els comentaris i aportacions que el govern espanyol valorarà més endavant. A més , s'ofereix la possibilitat d'adjuntar arxius de text per fer comentaris més amplis .

Per facilitar i ordenar aquestes aportacions , el formulari està dividit també en tres apartats , segons cadascun dels vessants de la llei: transparència , a ccés a la informació pública i b on govern . El govern espanyol també assegura que es tindran en compte les aportacions que es facin des de les xarxes socials .

La futura llei de transparència , accés a la informació pública i bon govern obligarà totes les administracions a respondre en el termini d'un mes les consultes dels ciutadans i castigarà, amb penes de fins a deu anys d'inhabilitació, e ls càrrecs que falsegin els comptes o ocultin dades comptables .

Espanya és dels pocs estats europeus que encara no tenia una llei de transparència. L'anomenat 'open goverment' ja s'ha implantat als Estats Units, el Regne Unit i els països nòrdics. Un dels principals impulsors de la iniciativa és el president nord-americà Barack Obama. Els EUA tenen, per exemple, la web 'Data.gov', que, entre altres qüestions, permet saber qui i quan ha visitat la Casa Blanca i si els visitants han donat diners a les campanyes electorals.

A Espanya, la plataforma Coalicción Pro Acceso, integrada per 54 organitzacions, ha reivindicat mesures similars. La 'Campaña de las 100 preguntas' va posar de manifest la poca transparència de les administracions espanyoles.


RE

Més continguts de