Política 10/06/2012

Dani Cornellà: "Nosaltres hi posem el material; els veïns hi posen les hores"

Elisabet Escriche
2 min
"Nosaltres hi posem  el material; els veïns  hi posen  les hores"

CELRÀPressupost: 4,12 milions d'euros

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iniciatives:

  1. Reducció d'inversions. Deixar d'invertir en projectes que el govern municipal veu de retorn dubtós.
  2. Brigades ciutadanes de millora de l'espai públic.
  3. Servei d'ajuda als desnonats.

Austeritat econòmica i implicació de la ciutadania per conscienciar-la del dia a dia del poble. Aquestes són les fórmules que ha utilitzat l'alcalde de Celrà (4.722 habitants), Dani Cornellà, de la CUP, per combatre els efectes de la crisi en el seu primer any de mandat. En l'àrea econòmica una de les primeres decisions que va prendre va ser la sortida del consorci Arborètum, que impulsa un centre d'investigació de vivers projectat a Medinyà i que té un cost d'un milió d'euros, dels quals 125.000 els posava Celrà. "A part de la inversió, diversos estudis demostraven que no era un projecte viable. Per tant, no tenia gaire sentit participar-hi", explica Cornellà. El cert és que els 125.000 euros que s'han estalviat han contribuït a fer front a les tensions de tresoreria i han permès dur a terme modificacions urbanístiques de 18.000 euros.

Alhora, també s'han tornat a negociar a la baixa els preus de les diferents concessions de serveis, s'ha municipalitzat la meitat del de la neteja i s'ha abaixat un 15% el sou dels polítics. "Tots aquest passos han permès que de moment aguantem sense haver de demanar cap pòlissa de crèdit i amb un pressupost de poc més de 4 milions d'euros", explica.

Coresponsabilització ciutadana

L'altra clau per sobreviure a la crisi sense prendre mal ha estat implicar la població en la presa de decisions. La novetat, però, és el pas següent, la coresponsabilització: arran de rebre diverses peticions dels veïns sobre millores puntuals que s'havien de dur a terme al municipi, l'Ajuntament va decidir impulsar brigades ciutadanes. "L'Ajuntament hi posa el material i els veïns les seves hores", diu l'alcalde. De moment amb aquest sistema ja s'han pintat alguns carrers i s'ha desbrossat la zona de les mines. "Més que l'estalvi, que és d'uns 400 euros per jornada de treball, el més important és que els ciutadans estiguin informats i participin en el dia a dia", afegeix. "No hem retallat cap servei, senzillament s'ha apostat per l'austeritat", com a valor que regeix l'obra de govern, deixa clar l'alcalde.

Alhora el consistori també ha impulsat un servei per ajudar les famílies víctimes de desnonaments. L'Ajuntament s'encarrega dels tràmits per buscar una solució favorable tant per a l'afectat com per al banc. El principal objectiu és aconseguir la dació en pagament de la hipoteca i que el banc converteixi l'habitatge en una vivenda social perquè la mateixa família pugui llogar-lo a un preu assequible.

stats