Política 11/12/2014

La posició del PSC dificulta encara més el tràmit dels pressupostos

Els socialistes es reuniran aquest divendres amb Mas-Colell però veuen improbable abstenir-se al debat pressupostari de la setmana vinent

Oriol March
3 min
PORTA TANCADA  Maurici Lucena, portaveu del PSC al Parlament, va criticar durament els comptes.

BarcelonaEl Govern té, a hores d'ara, molt complicada la tramitació dels pressupostos per al 2015 presentats la setmana passada pel conseller Andreu Mas-Colell. Encara més després que el PSC supediti a un “gir copernicà” –ara mateix improbable– del Govern la possibilitat d'abstenir-se al debat a la totalitat dels comptes que se celebrarà la setmana vinent al Parlament. “Són uns comptes mal fets i poc rigorosos”, ha assenyalat avui la representant econòmica del partit a la cambra catalana, Alícia Romero, que juntament amb el portaveu parlamentari Maurici Lucena han comentat els pressupostos en una reunió amb periodistes. Res fa pensar que la reunió que mantindran els socialistes amb Mas-Colell els faci canviar d'opinió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lucena, de fet, ja es va reunir amb el conseller –amb qui manté una fluïda relació personal– fa uns dies. Els socialistes, que van fer uns mesos enllà una oferta de col·laboració a CiU que anava més enllà dels pressupostos, consideren que cal una “reforma fiscal justa i progressiva” que permeti més ingressos a la Generalitat. La principal suggerència del PSC es basa en dir que, amb el model del 2008, a Catalunya s'ingressarien en aquests moments 700 milions d'euros més en concepte d'impost de successions. L'equip econòmic d'Iceta considera que cal una reforma de l'impost de patrimoni, eliminar els beneficis fiscals –4.000 milions d'euros d'impacte– i una política activa contra el frau fiscal.

La crítica bàsica dels socialistes als pressupostos es basa en la partida d'ingressos 2.200 milions d'euros que el Govern confia al pagament de deutes històrics per part de l'administració central. “No s'ha negociat res, i a banda estem en un context d'hostilitat”, asseguren els negociadors del PSC, que consideren que aquests diners acabaran engrandint el dèficit català. L'equip d'Iceta considera que ja no es pot fer servir el “mantra” segons el qual el tripartit és el principal causant de la situació financera de la Generalitat, tenint en compte que en mans de CiU el deute ha crescut en 34.000 milions d'euros en front dels 24.000 de l'etapa del govern d'esquerres.

Converses CiU-ERC

Els republicans tenen previst esperar fins dilluns per definir la seva actitud definitiva sobre els comptes per deixar marge a la negociació. És precisament dilluns, a dos quarts de deu del matí, quan acaba el termini per presentar esmenes a la totalitat als pressupostos. La negociació entre CiU i ERC està marcada pel calendari d'un hipotètic avançament electoral i depèn en bona mesura de les converses que mantindran el president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras. En un principi, els republicans són partidaris d'una pròrroga pressupostària que permeti incloure el retorn de la paga extra dels treballadors públics. Un mecanisme que el PSC considera “molt complicat” tècnicament.

La portaveu del grup parlamentari d'ERC, Marta Rovira, ha apuntat aquest dijous, en declaracions a La Xarxa, que els republicans estan treballant en una proposta sobre els pressupostos que farà pública en els pròxims dies però no ha concretat si presentaran esmena a la totalitat. Segons Rovira, ara és moment de concentrar-se i posar totes les energies en garantir les finances públiques d'un procés de transició i ha assegurat que els comptes d'aquest 2014 ja es van fer preveient que es poguessin prorrogar.

A CiU, mentrestant, creix la inquietud per la gestió dels comptes. Els negociadors nacionalistes, segons fonts coneixedores de les converses, apunten tres arguments-força per convèncer els republicans: “Fem evident que l'Estat ens deu diners i que no ens els vol pagar, donem seguretat jurídica a la paga extra i reforça el creixement de la Hisenda pròpia”. Tanmateix, fonts nacionalistes veuen “cert enrocament” en la qüestió pressupostària i existeix inquietud.

Si finalment CiU no aconsegueix convèncer dos grups per superar el tràmit parlamentari dels comptes, serà la primera vegada que uns pressupostos tornen a les primeres de canvi en mans del Govern amb el rebuig del Parlament. El moment excepcional de la política catalana també té la seva derivada econòmica.

stats