Política 09/02/2021

El PP intensifica els dards a Vox i l'equipara amb l'independentisme per la seva voluntat de buscar "conflicte"

Alejandro Fernández es presenta com el garant de la "concòrdia" davant un estancament en les enquestes

3 min
Pablo Casado i Alejandro Fernández aquest dimarts a Tarragona

BarcelonaLes perspectives electorals pel PP s'han estancat des de fa uns dies. La irrupció en campanya del cas Bárcenas està començant a passar factura al partit, tal com admetia aquest dilluns el mateix Pablo Casado, i han decidit passar a l'atac per intentar frenar una fuga de vots que podria acabar capitalitzant Vox. Alejandro Fernández, el candidat del PP el 14-F, ha aprofitat que aquest dimarts jugava a casa, a Tarragona (la seva ciutat natal), per recordar la seva tasca al govern municipal –on va governar amb el PSC durant dos mandats– i contraposar-la a l'estratègia de confrontació del partit de Santiago Abascal. De fet, ha tornat a presentar l'independentisme i l'extrema dreta de Vox com dues cares d'una mateixa moneda, dos moviments populistes contra els quals el PP s'erigeix com l'alternativa. "Què ha caracteritzat la presidència de Quim Torra? Dir a la meitat de la població traïdors, botiflers i covards per no combregar amb les seves idees. Què porta fent Vox durant tot aquest temps? Dir traïdors i covards a tots els que no combreguen amb les seves idees", ha comparat. Per això, el candidat popular ha apel·lat als valors i a "l'Espanya de la Transició" com la recepta per garantir la "convivència" a Catalunya.

"No ens mourem ni un mil·límetre dels principis constitucionals", ha avisat el candidat conservador, que ha afegit: "Per molt que el populisme ho intenti". Per a Alejandro Fernández un moviment populista no pot ser l'alternativa al que considera un altre moviment populista i, per tant, ha defensat que el "diàleg fructífer i real" només arribarà si és dins del marc constitucional. En aquest sentit, ha fet valer la tradició europea dels populars citant líders com Angela Merkel per reiterar que el PP "no té res a veure" ni amb Le Pen ni amb Salvini, que són "els socis vitals de Vox". Uns actors que, per a Alejandro Fernández, només han portat "inestabilitat, conflicte i crisi econòmica" a Europa. "No són capaços de conviure ni de crear espais comuns de llibertat", ha afirmat. El líder del PP, Pablo Casado, abans ja havia enviat un dard enverinat al candidat de Vox, Ignacio Garriga, quan ha burxat en el fet que no sabés de quan és el pressupost total de Catalunya: "Que no sàpigues el pressupost que té la comunitat autònoma que vols presidir, és per fer-s'ho mirar".

Casado demana que Sánchez cessi Marín

L'amenaça de la confessió de l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, ha enterbolit la campanya dels populars. El líder del partit, Pablo Casado, no ha parat d'acusar la Fiscalia General de l'Estat d'estar al darrere de les últimes filtracions i aquest dimarts ha intentat contraatacar apuntant a l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, imputada per un presumpte cas de corrupció al Consell Esportiu de la ciutat on governa. "Si Sánchez vol donar receptes d'exemplaritat, que cessi avui mateix Núria Marin per tenir credibilitat i deixi d'enverinar la campanya amb coses amb què l'Alejandro i jo no tenim res a veure", ha deixat anar, i s'ha tornat a desmarcar de la presumpta caixa B del PP. De fet, Casado ha insistit en subratllar que hagi sortit a donar la cara "a les verdes i a les madures", mentre que Alejandro Fernández ha assegurat que el nivell d'honestedat al PP és del "100%".

El líder estatal ha aprofitat el cas de Núria Marín per tornar a atacar els socialistes per haver pactat amb l'independentisme tant a la Diputació de Barcelona com a diversos ajuntaments catalans i ha emplaçat Pedro Sánchez a ordenar trencar totes aquestes aliances. "Faran un tripartit nou per molt que ho neguin", ha reiterat Casado, que ha tornat a presentar el PP com l'única força capaç de tenir la "clau" per configurar un govern constitucionalista a la Generalitat –tot i que les enquestes no pronostiquin que puguin arribar a sumar–. El dirigent conservador ha recordat que el PP aposta per investir un candidat constitucionalista de consens i que no té per què ser de la llista més votada. En aquest sentit, ha posat d'exemple la sèrie danesa Borgen per recordar que pot ser president el candidat de la quarta força política si s'arriba a un acord.

Amb unes enquestes que els rebaixen les seves perspectives a l'alça, els populars centren la seva recta final de campanya en diferenciar-se de Vox i fer crides al vot de la "concòrdia" i la "llibertat", però també de la fermesa davant l'independentisme. Aquest dijous Alejandro Fernández jugava a casa, a Tarragona, i Pablo Casado ha volgut reconèixer-li el mèrit d'haver tirat endavant la campanya amb una situació personal complicada, perquè han operat la seva dona d'un tumor cerebral.

Casado es desmarca de la gestió de Rajoy de l'1-O
  • Pablo Casado ha tornat a desmarcar-se de la gestió de Mariano Rajoy de l'1-O i ha explicat que ell, que en aquell moment era vicesecretari de comunicació del PP, va rebutjar sortir en roda de premsa perquè "no estava d'acord" amb els que asseguraven que s'havia votat (l'independentisme) i els que deien que no s'estava votant (el govern espanyol). "S'havia d'haver evitat", ha dit en una entrevista a RAC1. Amb tot, Casado no ha contestat a si també s'haurien d'haver evitat les càrregues de la policia, tot i que sempre n'havia defensat l'actuació. Per Casado, s'havia d'haver actuat judicialment abans d'aquell dia. També ha apuntat a Artur Mas com a responsable de l'inici del Procés.
stats