Política 18/07/2017

El PP acusa Podem de trencar el secret de sumari al Congrés i demana a Pastor que actuï

Demana imposar una multa de fins a 10.000 euros a la diputada de la formació lila Gloria Elizo

Europa Press
2 min
El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando. EFE

MadridEl PP ha acusat Units Podem d'haver aportat la documentació d'un sumari declarat secret a la comissió d'investigació del Congrés sobre el suposat ús partidista del ministeri de l'Interior en l'etapa de Jorge Fernández Díaz i ha demanat a la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, que actuï contra la seva representant en aquest òrgan i vicepresidenta quarta de la mesa, Glòria Elizo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu parlamentari dels populars, Rafael Hernando, ha remès aquest dimarts una carta a Pastor en què denuncia que els de Pablo Iglesias han aprofitat la seva condició d'acusació popular en el cas del Petit Nicolás per tenir accés a una documentació que el jutjat competent s'havia negat a remetre al Congrés al·legant el seu caràcter secret.

En concret, subratlla que Elizo no només va utilitzar aquesta informació en el seu interrogatori a l'exinspector i cap de gabinet del director adjunt operatiu (DAO) de la policia José Ángel Fuentes Gago en la seva compareixença del 5 de juliol, sinó que la va aportar també a la comissió perquè tots els grups poguessin conèixer-la. Els populars entenen que la diputada d'Units Podem ha incorregut en "un evident abús d'autoritat" i de "poder", "pervertint" el significat constitucional de les comissions d'investigació i "vulnerant" els drets fonamentals d'alguns dels compareixents, començant pel dret de defensa.

Multa de 500 a 10.000 euros

Per això, i donada la "gravetat" dels fets, el PP reclama a la mesa del Congrés que adopti "les mesures necessàries" perquè aquest tipus de conductes no es repeteixin en el futur i s'asseguri el compliment de la Constitució, que recalca que les comissions d'investigació no poden afectar les resolucions judicials.

El PP apunta que l'òrgan de govern de la cambra haurà d'adoptar aquesta decisió amb l'"abstenció" de la mateixa Elizo, que forma part de la mesa com a vicepresidenta quarta. També demana que Pastor doni trasllat de la seva queixa al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, i al titular del jutjat d'instrucció número 2 de Madrid, "als efectes que siguin procedents".

En l'escrit, el PP recorda que, segons la legislació vigent, l'advocat o procurador que reveli indegudament el contingut d'un sumari podrà ser castigat amb una multa de 500 a 10.000 euros. A més, reclama a Pastor que doni trasllat d'aquest assumpte a la comissió de l'estatut del diputat del Congrés per "aclarir si l'actuació d'Elizo ha vulnerat el règim d'incompatibilitats dels parlamentaris". L'esmentada comissió va autoritzar a la parlamentària de Podem el seu escó amb la seva activitat com a advocada encara que sense retribució.

Carta del PP a Pastor acusant Podem de trencar un secret de sumari
stats