PROCÉS SOBIRANISTA
Política 08/09/2017

1-O: algunes preguntes amb resposta

El Govern acompanya el decret de convocatòria de la regulació de les normes bàsiques de la votació

Aleix Moldes
3 min
A dalt, voluntaris situant les paperetes en un dels col·legis del 9-N a Barcelona.  A baix, cues a la porta d’un dels instituts de la ciutat de Vic.

BarcelonaEl Govern va signar dimecres el decret de convocatòria de l’1-O i el va acompanyar d’un decret de normes complementàries per resoldre algunes (no totes) incògnites que encara planaven sobre el referèndum. Urnes, paperetes, meses, cens, vot exterior, voluntaris i observadors internacionals són qüestions que es tracten al decret.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Urnes i paperetes

El Govern garanteix que n’hi haurà, però no en dona detalls

En una entrevista al Financial Times, Carles Puigdemont va anunciar que el Govern ja tenia “més de 6.000 urnes” per a l’1-O. No és una qüestió que resol el decret de normes complementàries. No es parla de cap nombre en concret i ni tan sols es fa esment de la manera com s’han adquirit les urnes. La Generalitat es compromet a posar-ne una a cada mesa electoral amb tapa “resistent” i precintada abans de la votació. Sobre les paperetes, apunta que n’hi ha d’haver “un nombre suficient” per a tots els electors.

Col·legis electorals

La col·laboració dels ajuntaments en determinarà el nombre

Amb l’objectiu d’acostar-se al nombre de col·legis electorals que hi ha oberts en unes eleccions al Parlament (2.700), el Govern ja ha començat a enviar cartes als ajuntaments per determinar quins seran els llocs de votació. La Generalitat designarà els col·legis electorals allà on els ajuntaments no col·laborin.

Vot exterior

Els votants s’hauran d’imprimir la butlleta i enviar-la per correu

La Generalitat va començar a enviar ahir missatges electrònics per fer arribar la documentació electoral als votants inscrits al registre de catalans a l’exterior. Després d’identificar-se, poden imprimir la papereta i enviar-la per correu postal a l’adreça que se’ls indiqui.

Voluntaris

S’obrirà una borsa perquè s’hi puguin inscriure els funcionaris

Ja hi ha 16.000 voluntaris inscrits a la “borsa de col·laboradors” que va obrir ahir el Govern per col·laborar amb l’1-O.

Cens

Les dades estaran actualitzades al 30 de març del 2017

Al decret de convocatòria, el Govern també fixa el cens del referèndum. La llei determina que tenen dret de vot els més grans de 18 anys amb nacionalitat espanyola que resideixen a Catalunya i els catalans que viuen a l’estranger inscrits al registre a l’exterior. Segons explica el Govern, el cens electoral que farà servir és el que tenen els municipis (que es va tancar el 30 de març del 2017). D’acord amb les lleis espanyoles, la Generalitat no pot fer servir aquestes dades, però el Govern ja hi té accés a través de l’Idescat.

Campanya electoral

Començarà el 15 de setembre, amb falta d’interès del no

Segons el decret, el 15 de setembre a mitjanit començarà la campanya electoral del referèndum, que acabarà el dia 29. Els partits i les entitats que es vulguin acreditar per disposar d’espais públics durant la campanya s’hauran d’adreçar a la Sindicatura Electoral abans de l’11 de setembre. La campanya del sí s’obrirà a Tarragona, mentre que els representants del no a la independència no tenen cap intenció de fer campanya.

Sindicatura electoral

El Parlament ja ha nomenat els cinc àrbitres del referèndum

Dijous a les dues de la matinada es van aprovar al Parlament els noms dels cinc membres de la Sindicatura Electoral, l’òrgan que ha de fer el paper d’àrbitre durant el referèndum. Són els politòlegs Jordi Matas, que presidirà l’ens, i Tània Verge, a més dels juristes Marc Marsal, Marta Alsina i Josep Pagès. En els pròxims dies també es constituiran les sindicatures territorials.

Sorteig de les meses

El farà la Generalitat i no els ajuntaments com és habitual

El sorteig de les meses electorals el farà la Generalitat, un cop ja hagi tancat la llista de col·legis electorals. El calendari previst fixa el 13 de setembre com a límit per haver fet el sorteig. En paral·lel, el Govern ha explicat que farà arribar als ciutadans les targetes censals que els informen dels llocs de votació.

Observadors

El Govern pretén que experts internacionals avalin l’1-O

Des d’avui fins al 25 de setembre s’obrirà “un procés d’acreditació” d’observadors internacionals per “reforçar la transparència i garantia” de la votació.

stats