DEBAT SOCIALISTA
Política 22/04/2014

Els crítics es preparen per presentar-se a les municipals del 2015 al marge del PSC

Navarro no accepta acords amb la marca que busca mantenir junt l’espai socialista i s’hi enfrontarà

Sara González
3 min
VEUS CRÍTIQUES DEL PSC 
 L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, flanquejat per Marina Geli i Pia Bosch.

BarcelonaEl context preelectoral sembla que ha frenat, tret de capítols puntuals, el conflicte intern que a principis d’any es manifestava amb tensions constants al si del PSC. Però mentre la treva regna de portes enfora, els dirigents crítics, compromesos encara amb la consigna d’actuar unitàriament, segueixen el full de ruta que van aprovar a l’assemblea del 21 de març amb l’objectiu de crear un contrapoder al primer secretari, Pere Navarro, que, segons ells, aturi el degoteig de desercions a l’espai socialista. Els reptes que tenen entre mans són dos: crear una marca que serveixi de paraigua electoral als socialistes que no se senten representats per l’actual direcció del PSC de cara a les municipals del 2015, i decidir, el pròxim 28 de juny, si assumeixen aquesta nova etapa dins o fora del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“En dos mesos tindrem confeccionada una marca electoral pròpia”, assegura un dels dirigents díscols, que afegeix que, davant unes sigles als ulls de molta gent desgastades, cal teixir una xarxa per retenir tots els socialistes que consideren que el PSC ja no els representa abans que acabin definitivament a l’òrbita d’ERC, ICV o fins i tot CiU. N’hi ha de repartits per tot el territori, però empenyen especialment cap a aquesta direcció socialistes de l’Ebre, de Girona i de Lleida. “Encapçalar un espai híbrid, de gent de dins i de fora del PSC, pot ser útil per forjar una majoria d’esquerres”, diu un altre dirigent. Però la iniciativa no té l’aval de Navarro i pot desembocar en el primer enfrontament a les urnes entre els crítics i el PSC oficial.

Tot i que hi ha crítics que s’aferren encara a la idea de crear “una nova marca blanca” d’acord amb Navarro, l’entorn del primer secretari recorda que el PSC ja en té una des de fa anys, que és Progrés Municipal, per donar cabuda a independents o estalviar-se les sigles, i que no hi ha “cap negociació oberta” per crear-ne una altra. “Interpretem que el que volen els crítics és un nou partit i, si ho fan, el PSC no deixarà de presentar-se on ells també ho puguin fer”, avisen. La setmana passada Navarro va admetre per primer cop que les baixes territorials del partit “no són anecdòtiques” però tot i això la direcció es mostra tranquil·la perquè assegura que el partit té la representació garantida a totes les comarques i tindrà llista a totes les capitals. “Anem bé en la confecció de llistes. Estem al mateix ritme que el 2011 per aquestes dates”, diuen.

El 28 de juny, data clau

Amb tot, el pols pot derivar en un escenari complex a un any vista. D’entrada, els crítics volen tenir la nova plataforma electoral a l’assemblea del 28 de juny, on els diferents sectors crítics decidiran si segueixen dins un PSC que no han aconseguit ressituar a favor de la consulta del 9-N i que ja no esperen que ho faci. En aquesta data, s’haurà resolt ja el cas dels tres diputats -Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura- arraconats per haver trencat la disciplina de vot per defensar la consulta. Es preveu que després de les europees acabin definitivament expulsats de l’executiva fins al pròxim congrés del partit, com Fabian Mohedano.

Segueixin al partit o no, no entra als esquemes del PSC assumir com a pròpia la nova plataforma electoral. Així doncs, tret que hi hagi consignes des del carrer de Nicaragua, la casuística a les municipals del 2015 pot ser molt variada en funció de la realitat municipal. Mentre que en ciutats com Lleida el PSC, que seguirà encapçalant l’alcalde Àngel Ros, podria anar en coalició amb la nova plataforma, en altres llocs el partit de Navarro previsiblement s’hauria d’enfrontar amb els crítics, que volen “teixir aliances” amb altres partits d’esquerres més enllà del mateix PSC.

Una de les grans incògnites és Barcelona, després que els crítics fossin escombrats a les primàries. Són diversos els que no amaguen el seu desig que la plataforma Moviment per Barcelona, creada per Jordi Martí a principis del 2013, segueixi activa. Per ara Martí es vol mantenir allunyat de la primera línia i veure des de la barrera com evoluciona un PSC que abans de l’estiu podria afrontar un escenari d’escissió fins ara inèdit.

stats