NOU EXECUTIU
Política 23/05/2018

La presa de possessió del nou Govern, a l’espera de Madrid

El Govern envia una carta a la Moncloa reclamant-li la publicació del nomenament dels consellers

N. Orriols / O. Serra / D.s. Ugart
3 min
La presa de possessió, a l’espera de Madrid

Barcelona/madridLa presa de possessió dels nous consellers, prevista per avui, està en l’aire a l’espera que l’executiu espanyol publiqui el nomenament dels membres del Govern designats pel president, Quim Torra. Ahir el secretari de l’executiu, Víctor Cullell, va remetre una missiva al govern de l’Estat en què l’instava a publicar els noms dels nous consellers al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) i, si no és així, a especificar amb quin precepte legal es basen per no fer-ho. Fonts governamentals asseguren que esperen algun moviment avui al matí i que, en funció de quin sigui, prendran una decisió sobre la presa de possessió. “No descartem res”, asseguraven ahir fonts del Govern, que mantenen que l’executiu espanyol està “prevaricant”. Una interpretació que no comparteixen des de la Moncloa, que ahir no aclarien quina decisió prendrien.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre la taula del Govern, doncs, hi ha totes opcions: en cas que l’executiu espanyol publiqui el nomenament, es podria decidir que assumeixin el càrrec només els presents a Catalunya o que ho facin també els presos i exiliats malgrat els dubtes jurídics de fer-ho a distància. Si el govern espanyol no publica el decret, segons les fonts consultades, també s’hauria valorat publicar el nomenament des de la Generalitat, obviant els avisos fets des de Madrid.

I és que ahir l’estratègia del Govern Torra va rebre una nova negativa del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. El magistrat va rebutjar deixar en llibertat Jordi Turull i Josep Rull, que havien sol·licitat la seva excarceració per assistir a la presa de possessió. El magistrat del Suprem va insistir en el risc de reiteració delictiva per denegar la petició. És més, considera que l’elecció de Quim Torra com a president de la Generalitat li dona més arguments. “Un eventual retorn dels processats al consell executiu no només minva el risc de reiteració delictiva, sinó que el potencia, i encara més perquè el president que pretén designar-los ha exterioritzat la voluntat d’impulsar la República independent declarada il·legalment”, sosté Llarena en la seva interlocutòria. Davant les complicacions que al jutge li han sorgit a l’exterior amb els processos d’extradició, també va evocar el risc de fuga per rebutjar la posada en llibertat dels consellers.

Ara l’advocat dels consellers té previst presentar un recurs contra la decisió de Llarena per esgotar totes les vies perquè puguin prendre possessió. Ahir els dos consellers empresonats a Estremera van enviar un missatge a través del president del Parlament, Roger Torrent, que aquesta setmana visita tots els presos, tal com va fer dilluns el president de la Generalitat.“M’han demanat que no ens resignem i que no normalitzem la situació”, va explicar a la sortida de la presó.

Coincidència amb els pressupostos

Ahir el govern espanyol mantenia la incògnita sobre si publicaria el nomenament al DOGC. Oficialment, afirmaven que estan “estudiant” tots els escenaris, però van defugir respondre públicament a la carta de Cullell. “El govern espanyol sempre es mourà en decisions fonamentades en el dret”, va dir el ministre de Justícia, Rafael Catalá. Fonts del govern espanyol no descartaven ahir cap escenari, tot i que s’inclinaven per no publicar el nomenament agafant-se a la decisió de Llarena. Tot i així, el debat sobre els pressupostos que mantindrà avui el Congrés pesa molt al PP: sectors populars defensen publicar el nomenament per tenir un gest amb el PNB -de qui necessiten el suport per aprovar els comptes- i, després, impugnar-lo al Tribunal Constitucional. I és que el debat pressupostari ha impactat de ple en la polèmica pels nomenaments.

Tant és així que ahir fonts independentistes del Congrés descartaven que avui hi hagi la presa de possessió, ja que dues de les conselleres d’ERC, Teresa Jordà i Ester Capella, també són diputades al Congrés i han de ser a la cambra perquè els seus vots són claus per tombar els pressupostos si el PNB retira el suport a Mariano Rajoy.

Cs porta l’assumpció de càrrec de Torra al TSJC

Ciutadans presentarà avui un recurs contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la presa de possessió de Quim Torra. El partit considera que és “nul·la de ple dret” perquè Torra va obviar mencionar la Constitució espanyola quan va prometre el càrrec. “Exigim que el senyor Torra digui explícitament si acata la Constitució o no”, va assegurar ahir el número dos de la formació a Catalunya, Carlos Carrizosa. La situació recorda la polèmica per la presa de possessió de Carles Puigdemont el 2016, que tampoc va jurar la Constitució. L’Advocacia de l’Estat va estudiar si se’l podia sancionar jurídicament per això, i finalment ho va descartar. Aleshores, Cs no va presentar cap recurs, però ara ha decidit fer-ho perquè el nomenament de consellers presos o a l’exili apunta, segons Carrizosa, a la desobediència.

stats