Política
Política 29/08/2011

SI diu que si Bosch és el candidat d'ERC serà "més fàcil" fer una gran coalició independentista pel 20-N

El 55% dels militants han expressat la seva voluntat de coalició en una consulta interna elaborada durant el mes d'agost. En l'executiva d'aquest dilluns, la direcció redactarà les bases d'un acord electoral que farà arribar en les properes setmanes a diferents partits sobiranistes, començant per ERC

Acn
2 min
Uriel Bertran, en roda de premsa aquest dilluns / ACN

BarcelonaSolidaritat Catalana per la Independència (SI) es presentarà a les eleccions generals del proper 20 de novembre si es forma una gran coalició independentista. Així ho ha decidit la majoria dels militants (55%) en una consulta interna elaborada durant el mes d'agost. En l'executiva d'aquest dilluns, la direcció redactarà les bases d'un acord electoral que farà arribar en les properes setmanes a diferents partits sobiranistes. "En un primer moment farem arribar la proposta a Esquerra, però no és una proposta tancada. Volem una gran coalició", ha explicat el secretari general de SI, Uriel Bertran. Si Alfred Bosch esdevé finalment el candidat republicà, la coalició serà "més fàcil d'assolir", ha apuntat: "Sabem de la coincidència estratègica d'Alfred Bosch amb les posicions de SI". En cas que el candidat d'ERC a les generals torni a ser Joan Ridao, Bertran ha assegurat que l'acord electoral no seria possible: "Ha estat el mateix Ridao el que ja ha dit que no vol aquesta coalició".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'executiva de SI es reunirà aquest dilluns per començar a treballar en la proposta que més tard farà arribar als partits de caire independentista. La voluntat de Solidaritat, segons Bertran, és fer una coalició el més gran possible, però la decisió que prengui Esquerra serà fonamental per al futur d'aquesta coalició. "Si ERC rebutja la coalició electoral, és perd l'esperit original de formar una gran coalició", ha explicat el secretari general de Solidaritat Catalana.

1.394 adherits de SI van votar en la consulta a través d'internet. El 55% va escollir presentar-se a les eleccions generals només si s'aconsegueix una gran coalició; el 34% va votar per no presentar-se; el 10% va optar per presentar-se tant si és en coalició com si no; i l'1% es va decantar per presentar-se a les eleccions en solitari.

"CiU vol que ens robin una mica menys"

Uriel Bertran també ha comentat la proposta de CiU d'incloure en la reforma constitucional un límit de dèficit fiscal per a les comunitats. Segons el secretari general de SI, això mantindria el "robatori fiscal" de l'Estat a Catalunya. "Si es constitucionalitza l'espoli fiscal donem la raó a l'Estat", ha assegurat. Per Bertran, Josep Antoni Duran i Lleida -que ha estat qui ha formulat la proposta- i CiU volen que l'Estat continuï "robant" a Catalunya, però que ho faci "una mica menys".

Record a Heribert Barrera

Bertran ha subratllat que el millor homenatge a Heribert Barrera seria seguir amb el seu missatge. "SI coincideix amb la voluntat d'Heribert Barrera de formar una gran coalició entre els partits independentistes per anar al Congrés dels Diputats a denunciar l'espoli fiscal i a reclamar la independència". Bertran ha lamentat la mort del primer president del Parlament de la democràcia i li ha agraït de manera personal el suport que Barrera va expressar per la candidatura de Bertran a la secretaria general d'Esquerra Republicana de Catalunya.

stats