Política 04/06/2018

El president Quim Torra se sotmetrà a la primera sessió de control dimecres

Els partits independentistes es negaven a la compareixença si no s'aixecava el 155

Xavi Tedó
2 min
El president Quim Torra se sotmetrà a la primera sessió de control dimecres

BarcelonaEl president Quim Torra se sotmetrà a la primera sessió de control aquest dimecres durant el ple que se celebrarà al Parlament. Així ho han notificat des de la cambra catalana en un comunicat en què s'assenyala que la compareixença servirà perquè el president expliqui l'estructura i la composició del nou Govern un cop l'executiu espanyol ha donat el vistiplau als nous responsables dels diferents departaments.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els partits constitucionalistes exigien que comparegués perquè ja havia sigut nomenat com a president i exercia, per tant, el nou càrrec. "¿No està cobrant el sou públic? Doncs s'ha de sotmetre al control. ¿O és que només vol comparèixer davant d'un Parlament a l'estranger sense diputats constitucionalistes?", es va preguntar dimarts de la setmana passada, després de la reunió de la mesa i de la junta de portaveus, el dirigent del partit taronja Carlos Carrizosa, que va destacar que el lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, va expressar el "ple suport" a la petició de l'oposició a la reunió de la mesa i la junta de portaveus.

En la mateixa línia es va manifestar la portaveu del PSC, Eva Granados: "Ha sigut investit i votat, ha pres possessió i, per tant, està exercint. La nostra obligació és fer control del president del Govern", va subratllar la diputada socialista, que va demanar al president del Parlament, Roger Torrent, que incorporés a l'ordre del dia del ple d'aquesta setmana les preguntes de l'oposició adreçades al president de la Generalitat.

Junts per Catalunya (JxCat) i ERC consideraven que amb l'aplicació de l'article 155 vigent, Torra no tenia encara les plenes competències com a president i rebutjaven que comparegués en una sessió de control al Parlament quan havia designat uns consellers, en referència als dirigents presos i exiliats, el nomenament dels quals no s'havia publicat al DOGC per la negativa de l'Estat a validar-los. La CUP també va tancar files i va qualificar de "broma de mal gust" que s'exigís que Torra donés explicacions de la seva acció de govern quan ni tan sols s'havia aixecat el 155.

stats