EL FUTUR DE LA LEGISLATURA
Política 03/08/2018

Torra obre la porta a dimitir si no pot aprovar els pressupostos

La CUP reitera el seu rebuig i diu que no se sacrificarà per “fer autonomisme amb polítiques neoliberals”

Xavi Tedó
3 min
Torra obre la porta a dimitir si no pot aprovar els pressupostos

BarcelonaEl fantasma de les eleccions anticipades plana sobre el Govern des de pràcticament la primera setmana que Quim Torra va arribar a la presidència de la Generalitat. Però ara és el mateix president qui avisa per primer cop que podria convocar comicis si el seu executiu no obté els suports suficients per tirar endavant els comptes per al 2019. “Els governs acostumen a dimitir si els seus pressupostos no són aprovats, i em sembla que això és un mandat democràtic d’autoexigència”, va opinar en una entrevista a l’ACN. Tot i que no preveu no aconseguir els suports suficients, Torra obria així la porta a avançar eleccions perquè, ara per ara, JxCat i ERC no tenen garantit l’aval de cap formació per aprovar els comptes de l’any que ve. Més tard, en una entrevista a l’ARA, el president del PDECat, David Bonvehí, va matisar l’avís de Torra i va remarcar que si no es troben socis per als pressupostos també és possible prorrogar-los.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La CUP ja ha reiterat en diverses ocasions que no pensa validar uns pressupostos que considera que no revertiran les desigualtats socials existents. Per si en quedava algun dubte, la portaveu del secretariat, Laia Estrada, va insistir ahir que no cal que els truquin a la porta per buscar el seu suport. “Que no ens demanin sacrificis per fer autonomisme amb polítiques neoliberals”, va deixar anar la cupaire, que no va amagar el desacord de la seva formació amb el full de ruta de l’executiu perquè considera que s’actua amb “processisme 2.0” i sense “donar compliment al mandat popular de l’1-O”. Així és com, també en declaracions a l’ACN, Estrada responia a la crida de Torra a la formació anticapitalista perquè avali els comptes després de confirmar que seran els primers amb qui parlaran: “Tenim uns socis preferents, la CUP, que per a nosaltres mai han format part del problema sinó de la solució”. “Sempre hem dit que aquest projecte és de 70 diputats independentistes, i ens agradaria que els pressupostos poguessin tirar endavant amb la CUP”, va assenyalar el president.

Lluny de deixar-se seduir, Estrada va subratllar que no treballar per fer efectiva la República implica “continuar amb les polítiques neoliberals” i “no afrontar” les llistes d’espera o “la misèria creixent”. Per tot plegat, la també regidora de Tarragona va descartar participar en “un sotmetiment absolut” a l’executiu de Torra i va reclamar al Govern que “trenqui amb la lògica neoliberal”. Davant del més que previsible no de la CUP als pressupostos si no hi ha un gir de 180 graus, Torra va deixar clar que els negociaran amb la resta de grups, com el PSC o Catalunya en Comú - Podem. En una entrevista a Europa Press diumenge passat, el diputat dels comuns David Cid va condicionar el vot a favor de la coalició d’esquerres als comptes a revertir les retallades, modificar l’impost de successions per recuperar al voltant de 200 milions d’euros i ampliar la fiscalitat ambiental.

Els “moments” per fer República

Més enllà dels pressupostos, Torra també va parlar sobre l’horitzó de la legislatura. Així, va quantificar en tres les finestres d’oportunitat que podrien servir al moviment independentista per materialitzar la República Catalana. El primer moment serà en els judicis contra els encausats per l’1-O, que dona per fet que tindran un desenvolupament advers: “Si arriben unes sentències d’escarment, ja no dic injustes, que ja sabem que seran injustes perquè la causa és injusta, sinó unes sentències inacceptables i intolerables per a la ciutadania, és possible que aquell sigui un dels moments”, va augurar el president. El segon podria venir, va apuntar, amb una “gran victòria de candidatures republicanes als ajuntaments del país en les eleccions municipals”, i el tercer amb una llista unitària en els pròxims comicis al Parlament. Unes finestres d’oportunitat que Torra desgranarà en la conferència política que farà al mes de setembre i en què s’adreçarà als catalans per “parlar dels enormes sacrificis que caldrà fer per ser independents” després del revés de l’octubre.

Consell de la República triat per càrrecs electes

El portaveu de Demòcrates, Antoni Castellà, aposta perquè els “representants electes al territori català” siguin els que decideixin qui forma part del Consell de la República -que l’expresident Carles Puigdemont està impulsant a Brussel·les-. En una entrevista a Europa Press, el diputat va afirmar que no vol que la tria dels membres d’aquest organisme es faci a través d’un “pacte entre partits o pactes parlamentaris”. El líder de la formació independentista també va opinar que l’òrgan no hauria d’estar necessàriament presidit per Puigdemont. “Hauríem de separar les coses: Puigdemont és el candidat legítim que va ser suspès en el seu moment i que només un procés d’eleccions al Parlament hauria de substituir”, va afirmar tot i admetre que veuria bé que el presidís mentre no pot ser restituït.

stats