Política 20/11/2017

El president del TSJC celebra l'èxit del 155 i confia que eviti altres "intents unilaterals de ruptura de la convivència"

Barrientos ho va dir divendres en un discurs a Alacant per recollir un premi a la independència judicial

Europa Press
2 min
El President del TSJC, Jesús Maria Barrientos, i el Fiscal superior, José Maria Romero de Tejada

AlacantEl president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, espera que l'èxit que considera que ha suposat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució tingui "un efecte inoculador davant d'intents unilaterals de ruptura de la convivència com el viscut a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Barrientos ho va dir divendres passat en el seu discurs a Alacant per recollir el premi de l'Associació Judicial Francisco de Victòria a la independència judicial atorgat als jutges que exerceixen a Catalunya, tot i que va destacar que ho deia a títol personal.

El president del TSJC va valorar que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per part del govern espanyol, amb el qual entre altres coses es va cessar al govern de la Generalitat, ha servit per "reforçar el poder judicial i el mateix Estat".

Barrientos va considerar que el Govern cessat, encapçalat per Carles Puigdemont, va posar en risc extrem els valors constitucionals: "Han desbordat tots els límits constitucionals i estatutaris" en no fer cas dels mandats del Tribunal Constitucional ni d'altres tribunals.

També va lamentar que entre aquests riscos se n'incloïa un que afectava directament els jutges, perquè "va arribar a articular-se normativament la desaparició del poder judicial a Catalunya, per mutar en un altre poder judicial d'incerta dependència i configuració", en referència al que deia la llei de transitorietat.

Barrientos va dir que l'1 d'octubre, amb la celebració del referèndum d'independència, i els dos dies posteriors "els jutges es van veure sotmesos a situacions de màxima tensió" i, aquell diumenge, en previsió d'incidents, el servei de guàrdia es va mantenir en gairebé tots els partits judicials malgrat l'oposició de la conselleria de Justícia de la Generalitat.

El dilluns 2 d'octubre el Govern va anunciar la creació d'una comissió especial sota la coordinació d'aquesta conselleria sobre la violació dels drets fonamentals el dia anterior per part del govern espanyol, la fiscalia i el poder judicial: "Era el món a l'inrevés: el Govern escrutant la tasca dels jutges".

Davant l'actitud del Govern, Barrientos va dir que els jutges catalans, abans de l'aplicació del 155, eren percebuts per moments com "l'únic ressort de la legalitat constitucional".

Barrientos també va valorar en el seu discurs que la bretxa social oberta a Catalunya només es podrà reparar a través de la política i creu que el més probable és que "aquest diàleg o negociació política desemboqui en una reforma constitucional, de major o menor abast".

stats