LA REFORMA JUDICIAL
Política 07/07/2012

El president serà l'únic membre del CGPJ amb sou

Pere Martí
2 min
El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va explicar ahir les reformes.

BARCELONA.El cas Dívar comença a tenir conseqüències i la justícia espanyola intenta recuperar prestigi fent alguns retocs organitzatius que siguin ben vistos per l'opinió pública. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va presentar ahir al consell de ministres un informe elaborat per experts per a la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial que, entre altres aspectes, preveu que el president del Consell General del Poder Judicial (que també ho és del Tribunal Suprem) sigui l'únic càrrec d'aquesta institució amb sou i dedicació exclusiva. Gallardón va explicar que vol que aquesta sigui una reforma consensuada amb la resta dels grups parlamentaris, especialment amb el PSOE, i per aquest motiu va obrir ahir mateix una ronda de contactes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta que Gallardón va portar al consell de ministres preveu que el president del Tribunal Suprem sigui l'únic membre del CGPJ que tingui dedicació exclusiva i, per tant, que quedi en una situació de serveis especials a la seva carrera, mentre que els altres 20 vocals només cobrin dietes i mantinguin la seva activitat, a diferència del que passa ara. Es tracta, va assegurar, del mecanisme "més adequat" per "garantir eficiència i la connexió amb la realitat jurídica".

A més, modifica el sistema d'elecció del president del Tribunal Suprem, que a partir d'ara haurà de ser president d'una sala amb una antiguitat mínima de tres anys o bé, en cas que sigui un jurista de prestigi, l'hauran d'avalar 25 anys d'experiència al ram. D'aquesta manera, segons Gallardón, es garanteix l'excel·lència en aquesta institució. L'informe també apunta que el nou sistema de designació dels vocals del CGPJ ha de ser de vuit membres designats pel Congrés i el Senat, i els altres 12 per part de les associacions judicials, majoritàriament de tendència conservadora.

Després del cas Dívar el govern espanyol també aplicarà per primera vegada la llei de transparència al CGPJ, i passarà a controlar algunes de les competències que li pertoquen per llei però que fins ara estaven en mans del mateix CGPJ, com per exemple les accions a l'exterior. A partir d'ara caldrà que es coordini amb el ministeri d'Exteriors. A més, el primer pressupost del CGPJ s'haurà de fer, un cop aprovada la nova llei, "amb base zero". És a dir que caldrà justificar de nou totes les partides de despesa.

El govern espanyol vol que la reforma estigui aprovada el març del 2013 per evitar una pròrroga en el mandat dels membres del CGPJ actual. A més, no vol que s'aprovi només amb la majoria absoluta del PP i, per aquest motiu, Gallardón va insistir que buscarà "un ampli acord" amb la resta de forces polítiques.

stats