Política 27/10/2015

La nova presidenta obté un suport més ampli del previst

Cinc vots de Catalunya Sí que es Pot reforcen l’elecció

Gerard Pruna
2 min
La majoria de diputats de Catalunya Sí que es Pot, començant pel seu líder, Lluís Rabell, i la número 2, Gemma Lienas, debutaven ahir al Parlament.

BarcelonaEls dies previs a la constitució del Parlament, a JxSí havien fet números per assegurar el nomenament de Carme Forcadell com a presidenta. Aferrats als 10 vots de la CUP, la sorpresa va arribar des de les files de Catalunya Sí que es Pot, des d’on 5 dels 11 parlamentaris van avalar l’expresidenta de l’ANC, que es va poder dirigir per primer cop a l’hemicicle amb la tranquil·litat d’haver rebut el suport de fins a 77 diputats. L’àmplia majoria reforça el seu nomenament al capdavant de la segona institució de Catalunya i perfila el rol equidistant que vol jugar el grup de Lluís Rabell aquesta legislatura, esforçat a no quedar emmarcat en el bloc independentista però tampoc en les files de l’unionisme. El mateix Rabell -un dels diputats que van votar a favor de Forcadell- rebutjava, però, lectures polítiques sobre si aquest suport a JxSí podria tenir continuïtat durant la legislatura: “No té més recorregut”, va dir. El repartiment dels vots de Catalunya Sí que es Pot va ser una de les imatges d’un ple que va tenir altres moments destacats.

Un empat sorpresa

Un mal càlcul en les votacions va sumir el ple en el desconcert

L’acord sobre els integrants de la mesa és un dels més complicats de la legislatura. Les votacions són secretes i tenen un punt de rocambolesques, i cal tirar de calculadora per assegurar que el resultat final s’adequa a la distribució pactada pels grups. Ahir un error en el càlcul va provocar un empat entre JxSí i Catalunya Sí que es Pot per la secretaria tercera de la mesa. Al final, i amb els diputats atemorits per si calia repetir el llarg procés de votació, JxSí va acceptar, tal com deia l’acord, la secretaria quarta.

Vuit noms reivindicatius

La CUP homenatja vuit dones activistes durant el ple

Vuit dels diputats de la CUP van emetre vots nuls a l’hora de votar els vicepresidents de la mesa del Parlament. Nuls però no buits de contingut. Hi van escriure els noms de “vuit dones lluitadores, vuit referents”, entre les quals Maria-Mercè Marçal, Montserrat Roig, Margarida Xirgu i Emília Llorca.

Un vot per a Artur Mas

El president va rebre el suport d’un diputat per ser a la mesa

Enmig de la interminable votació, un vot per a Artur Mas. El president, que aquests dies malda perquè el votin en la investidura, va somriure en veure com algun diputat -el vot és secret- el proposava per ocupar una de les quatre secretaries de la mesa.

Un record per a Miralles

La legislatura es va obrir amb un minut de silenci per l’exdiputat

El ple va començar amb un record per a l’exdiputat i exlíder d’EUiA Jordi Miralles, mort recentment d’una meningitis. Els nous parlamentaris van guardar un minut de silenci només iniciar-se el ple.

Una dosi de sucre

Julià de Jòdar va frenar el ple per refer-se d’un petit mareig

El president de la mesa d’edat, Julià de Jòdar, va patir un petit mareig que el va dur a demanar un petit recés en les votacions per refer-se. Un terròs de sucre, i endavant.

stats