Política 14/01/2012

Calma a les presons catalanes després de l'esclat de protestes per les retallades als treballadors

Representants dels treballadors i del Govern reprendran dilluns les converses per pactar el nou conveni, marcat per una rebaixa de sou i de condicions laborals

Efe
2 min
Els funcionaris de presons bloquegen l'accés a Quatre Camins

BarcelonaLa normalitat ha tornat a les presons catalanes, on s'han pogut fer els relleus, després de les protestes que ahir van protagonitzar els funcionaris de presons, segons el Departament de Justícia, que ha titllat els fets com "coaccions desproporcionades i irresponsables".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu del sindicat CSIF de presons, Cristian Pérez, ha informat a Efe que han suspès les protestes per intentar forçar dilluns que ve una reunió negociadora amb el Departament de Justícia, i ha confirmat que aquest matí les presons estan funcionant amb plena normalitat.

Els funcionaris de presons van decidir ahir a la nit permetre el canvi de torn i posposar la protesta laboral fins la setmana que ve, quan esperen que es reobrin les negociacions del conveni laboral amb el Departament de Justícia, que aquest matí no tenia constància de cap nou incident a les presons.

Els funcionaris van bloquejar durant el dia d'ahir els centres penitenciaris de Quatre Camins de La Roca del Vallès (Vallès Oriental), la presó de Joves, Brians 1 i Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) i Tarragona (Tarragonès), i van impedir els canvis de torn.

Aquest bloqueig, segons ha informat el Departament de Justícia, va suposar que els cinc centres penitenciaris afectats, que sumen un total de 5.508 presos, funcionessin amb només 152 treballadors "amb el risc que aquesta desproporció suposa tant per als reclusos com per als funcionaris", alguns dels quals van haver de prolongar les jornades més de 30 hores.

Segons el Departament de Justícia, els fets d'ahir són "especialment greus per la situació de vulnerabilitat dels interns".

Els 3.000 interns de Brians 1 i Brians 2 van estar confinats a les seves cel·les més de 24 hores i van esmorzar i van menjar sense sortir-ne, la qual cosa, per a Justícia, "és un fet inacceptable que lesiona els seus drets fonamentals".

Com a conseqüència de les accions dels funcionaris, ahir es van suspendre 41 conduccions d'interns als jutjats, cosa que va provocar la suspensió d'onze judicis, cinc rodes de reconeixement i la pràctica de tres proves que s'havien de fer en investigacions judicials, segons Justícia.

El Departament de Justícia de la Generalitat considera que la seguretat de les presons "no va estar garantida mentre van durar les accions il·legals de bloqueig".

Segons el Departament, els funcionaris pretenen pressionar el Govern en les negociacions sobre les condicions laborals del col·lectiu després de la finalització del conveni subscrit l'any 2006.

Segons el director general de Serveis Penitenciàries, Ramon Parés, la intenció del Departament és reduir en 40 euros el sou mensual i rebaixar de 16 a 12 els dies de festa que fins ara tenien els funcionaris, un esforç que considera que està d'acord amb la situació de crisi econòmica que travessa Catalunya.

Parés ha indicat que no negociarà amb els sindicats fins que abandonin els bloquejos de les presons, i considera que "les condicions retributives i la jornada laboral s'han d'ajustar a la situació econòmica actual, com ha passat amb altres col·lectius professionals de la funció pública".

El departament assegura que està fent un esforç "particular" per poder arribar a un acord i ha mostrat la seva voluntat de reiniciar el diàleg, encara que ha qualificat les protestes dels funcionaris de "coaccions desproporcionades i irresponsables".

La Generalitat ha reiterat que les negociacions es reprendran quan els funcionaris de presons "donin plenes garanties que mantindran el funcionament normal dels centres".

stats