Política 19/03/2020

El govern espanyol facilita que els presos en tercer grau passin el confinament a casa

La mesura no afectarà els líders independentistes, ja que el seu 100.2 no ho permet

Ara
3 min
Can Brians 1

BarcelonaInstitucions Penitenciàries va dictar dimecres una ordre per la qual facilita que durant la crisi del Covid-19 els presos en semillibertat per estar classificats en tercer grau i alguns casos concrets als quals s'aplica el règim de flexibilitat de l'article 100.2 puguin quedar-se a casa sense necessitat de tornar als centres penitenciaris per dormir. El document, avançat per Europa Press, ha estat matisat aquest dijous pel ministeri de l'Interior en una nota aclaridora en què ha precisat que en el cas dels presos que utilitzen el 100.2 la mesura només servirà per als que ara ja tenien autorització judicial per pernoctar a casa en casos concrets. Per tant, els presos polítics no se'n podran beneficiar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La secretaria general d'Institucions Penitenciàries ha remès un ofici que desenvolupa el reial decret de l'estat d'alarma perquè siguin les juntes de tractament de les presons o dels centres d'inserció social (CIS) les que estudiïn "individualment" la possibilitat –que ja s'estava aplicant– que alguns presos no hagin de tornar a la presó mentre duri el confinament i se'ls controli a través de polseres telemàtiques o, fins i tot, fent servir el control telefònic des del domicili en els casos que no es disposi d'aquest instrument.

Les juntes de tractament són les que tenen la facultat de potenciar l'ús de l'article 86.4 del reglament penitenciari, que permet recórrer a les polseres telemàtiques. Si no n'hi ha, es pot utilitzar el control telefònic per comprovar que l'intern és al seu domicili, segons Interior. El departament de Justícia de la Generalitat ha confirmat que d'acord amb el criteri dels centres s'ha permès a 251 presos en règim de tercer grau confinar-se a casa seva. Es tracta d'un 15% del total d'interns que es troba en aquest règim de semi-llibertat.

"Durant aquest temps –diu l'ofici, a què va tenir accés Europa Press–, cada centre ha d'establir els controls telefònics aleatoris que consideri oportuns". També es fa esment al compromís de l'intern a quedar-se al seu domicili i "únicament sortir per realitzar les activitats expressament relacionades amb l'article 7 de reial decret 463/2020", que va declarar l'estat d'alarma.

En el cas dels presos independentistes, dilluns passat es va informar des de les presons catalanes que, per l'estat d'alarma, s'havien confinat als seus respectius centres penitenciaris i no sortirien a treballar ni a exercir voluntariat, tot i que no s'havien suspès les sortides en virtut del règim de flexibilitat que els afecta a tots.

Desenvolupament de l'estat d'alarma

Diumenge passat, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va dictar una ordre en el marc de l'estat d'alarma pel coronavirus perquè Institucions Penitenciàries aïllés totes les presons espanyoles i prohibís els permisos de sortida i també les comunicacions, encara que en compensació es potenciaran les telefòniques. La instrucció era obligatòria també a Catalunya, on les competències estan transferides.

Amb anterioritat a l'estat d'alarma, Interior ja havia restringit les comunicacions a tots els centres perquè es fessin per locutori, i obligava també a passar controls sanitaris a la tornada a la presó després dels permisos. Segons l'ordre de diumenge, primer dia amb l'estat d'alarma, els interns classificats en tercer grau o que tinguin aplicat el règim de flexibilitat podrien sortir exclusivament per fer les activitats relacionades a l'article 7 de reial decret, que és el que regula els supòsits per poder saltar-se la limitació de la llibertat de circulació de les persones a tot el país, entre els quals els d'anar i tornar del lloc de treball.

stats