Política 08/10/2015

El #pressingCUP el dia D: els mitjans posen el focus en la proposta i l'estratègia de la CUP

'El País' inclou fins a dos articles sobre la posició dels cupaires, el director de 'La Vanguardia' critica la llei del silenci imposada i Joan Tapia afirma a 'El Periódico' que l'esquerra independentista no es pot "imposar" als qui volen viure en una "Catalunya europea"

Ara
4 min
La CUP, amb Antonio Baños al capdavant, celebra els resultats del 27-S / AFP

BarcelonaEl misteri que les últimes setmanes ha envoltat la política catalana és més a prop de resoldre's. Aquesta tarda la CUP anunciarà les condicions per donar suport a Junts pel SíJunts pel Sí, de manera que el focus polític i mediàtic estarà pendent de la conferència política que els cupaires celebraran a partir de les 19.00 h a l'Auditori de la Universitat Pompeu Fabra. De fet, ja fa dies que tots els ulls estan posats sobre la CUP, que ha denunciat a través de l'etiqueta #pressingCUP les "pressions" que, diu, rep de partits i mitjans perquè donin els seus vots a favor d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Per a CDC, integrada a Junts pel Sí, segueix sent "irrenunciable" que Mas sigui president, mentre que la CUP ha dit per activa i per passiva que no vol investir-lo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Avui, quan falten poques hores per conèixer el posicionament de la formació de l'esquerra independentista, els mitjans de comunicació catalans i estatals revelen la tensa espera de Junts pel Sí per saber les condicions de la CUP i començar la negociació formal. Després del 27-S, els deu diputats de la CUP són indispensables per assegurar una majoria independentista a la cambra, ja que Junts pel Sí, amb 62 diputats, no en té prou per a governar ni per investir president en solitari –li calen els vots de dos diputats més i l'abstenció d'altres vuit–. Això és el que han dit els mitjans el dia que totes les cartes es posaran sobre la taula.

'El País': d'un suport "estrafolari" al convenciment que hi haurà pacte

El diari del grup Prisa inclou dos articles d'opinió sobre la decisió de la CUP. L'escriptor Jordi Gracia creu que seria "estrafolari" que la CUP legitimés "un Govern que hereta l'actual dreta". Tot recordant una cita d'Albert Camus, que diu que "aprendre a dir 'no' és la primera condició de la maduresa que val la pena", Gracia afirma que dir 'no' és el "sentit ideològic" de la CUP, encara que "sigui més difícil seguir sent avui la CUP que va dir 'no'".

En un altre article, el també escriptor Francesc Serés es mostra convençut que "hi haurà acord". De fet, segons aquest articulista, "no només caldrà llimar aquestes asprors" entre Junts pel Sí i la CUP, sinó també quan PSC i ICV –i fins i tot Ciutadans– "es convencin que no hi ha res a fer amb l'Estat i necessitin un nou encaix". Per això, diu que la independència "només serà possible si de la retòrica del míting es passa al diàleg sobre projectes i s'arriba a acords sòlids". "La vella política del pacte ha mort. En fa falta una altra, en fa falta molta", sentencia.

'La Razón': "Donar suport a Mas seria deslleial amb Catalunya i amb els seus votants"

Una píndola opinativa del diari 'La Razón' afirma que si la CUP donés suport a Artur Mas "seria deslleial" amb Catalunya –que, segons el rotatiu, "els importa poc"– i amb els seus votants, i recorda que es van "comprometre" a no investir el líder de CDC com a president de la Generalitat.

'La Razón' publica que la CUP posarà com a condicions per avalar Junts pel Sí que no s'incloguin els consellers Santi Vila, Felip Puig i Francesc Homs al futur govern de la Generalitat. No diuen res, però, de qui en realitat ha estat el blanc de les crítiques dels cupaires, el conseller de Salut, Boi Ruiz.

'La Vanguardia' critica que la CUP decretés la llei del silenci tot i reivindicar "llum i taquígrafs" a la política

El director de 'La Vanguardia', Màrius Carol, ha criticat en el seu article diari que "els mateixos que prediquen que la política requereix llum i taquígrafs, desconnecten l'electricitat i apaguen els ordinadors". Fa referència així a la 'llei del silenci' imposada fa una setmana per la CUP per protegir-se de les "pressions" quan, a la vegada, reclamen "llums i taquígrafs" en matèria de corrupció, per exemple. De fet, els tres exdiputats tenen un blog sobre la comissió del frau fiscal i la corrupció que porta per títol "Llums i taquígrafs". Segons Carol, unes negociacions "sobre el futur del país" mereixien ser públiques, ja que, diu, "no hi ha res d'innoble en política".

Joan Tapia diu a 'El Periódico' que la CUP no es pot "imposar" a qui vol viure "en una Catalunya europea"

El periodista Joan Tapia escriu a 'El Periódico' que encara que hi ha raons perquè "molts joves aïrats i madurs cabrejats" votessin la CUP el 27-S, els 336.000 vots que van rebre no poden "condicionar" el Govern d'un país en què la "immensa majoria" de votants volen ser "ciutadans europeus abans que revolucionaris bolivarians o coses encara més confuses". Tapia ho diu perquè la CUP sempre ha reivindicat el seu anticapitalisme i la sortida de l'euro.

Malgrat això, Tapia creu que la "responsabilitat" no és de la CUP, sinó del "nacionalisme" i d'ERC, per haver confegit un projecte "tancat" que té la CUP com a "únic aliat possible". Per acabar, el periodista sentencia que la CUP "no pot imposar els seus criteris als votants del PP, ICV, PSC, C's i Junts pel Sí que volen viure en una Catalunya europea".

stats