Política 28/08/2020

Podem pressiona el PSOE i afirma que no pot donar suport a uns pressupostos que comptin amb Cs

Mayoral puntualitza que no pot haver-hi uns comptes de PSOE i Cs perquè "el govern seria un altre"

Ot Serra
2 min
Els portaveus de Podem, Isa Serra i Rafa Mayoral, en roda de premsa a la seu del partit

MadridPodem pressiona el PSOE perquè la voluntat de sumar suports als pressupostos no es tradueixi en una mirada a la dreta i apuja el to, però no posa en risc la coalició. "El PSOE sap que amb nosaltres no hi comptarà per a uns pressupostos amb Cs", ha afirmat la portaveu del partit lila, Isa Serra, en roda de premsa aquest divendres. Repreguntada per la incompatibilitat de coincidir la formació lila i la taronja en els comptes, ha reiterat que "si hi ha uns pressupostos que compten amb Cs seran de retallades i no podem donar-hi suport". ¿Això vol dir que Podem descarta votar el mateix que el partit d'Inés Arrimadas en els pròxims pressupostos? L'altre portaveu del partit, Rafa Mayoral, ha evitat respondre a la pregunta i ha assegurat que "no pot haver-hi uns pressupostos amb Cs perquè aleshores el govern seria un altre".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La formació lila "treballa" perquè sigui la majoria de la investidura la que faci possible que Espanya no segueixi amb els pressupostos del govern de Mariano Rajoy del 2018 i busca posar obstacles al camí que ha emprès el PSOE de negociar amb Cs i, fins i tot, demanar públicament al PP que no es descarti d'uns "pressupostos de país". És evident que, tenint en compte la correlació de forces al Congrés, els 155 escons del govern de coalició necessiten Esquerra o Cs, comptant que puguin tenir els vots també del PNB. Podem posa pressió perquè el govern s'orienti cap als republicans, però també entren en joc els càlculs d'ERC, tenint en compte el context preelectoral a Catalunya. Els últims dies, a més, el coordinador general, Pere Aragonès, ja ha encarit la seva negociació: amnistia i taula de diàleg amb el referèndum sobre la taula.

Calvo assumeix "matisos" als pressupostos

La formació taronja no posa condicions per negociar i branda l'escenari de condicionar les polítiques del govern amb l'objectiu que la influència de Pablo Iglesias sigui la mínima possible. Aquest divendres la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ja ha parlat d'introduir "matisos" als comptes i ha donat per fet que no podran ser "al 100%" com voldrien, donada la necessitat d'adaptar-los al context de la pandèmia i als aliats que facin possible aprovar-los. "Treballarem perquè hi hagi uns pressupostos socials i garanteixin que sortim de la crisi amb més drets", ha insistit Serra.

La portaveu lila tampoc ha volgut respondre directament si Podem sortiria del govern en cas que la dreta fos l'aliada del PSOE per tirar endavant els comptes. S'ha limitat a insistir que el "projecte polític de Podem ha nascut per defensar polítiques socials en clau d'avançar en drets", i que això és "incompatible" amb Cs. Així, Podem no anticipa escenaris i, de moment, intenta mediàticament guanyar el pols a Arrimadas en la influència que cadascú pugui tenir en els pressupostos. Compta amb la relativa tranquil·litat d'haver sentit dir últimament al president, Pedro Sánchez, que els pròxims pressupostos donaran resposta al programa de govern i que el seu compromís amb el document que va firmar amb Iglesias per bastir la coalició segueix intacte.

"Si es fes una investigació així a Pablo Casado, estaria a la presó"

Serra també ha fet referència a la investigació judicial sobre el presumpte finançament irregular de Podem i ha assegurat que "tot és mentida". Respecte al fet que suposadament les obres de la nova seu comencessin abans que s'adjudiqués el contracte o que la caixa de solidaritat del partit s'utilitzés per desviar fons a empreses afins, segons les declaracions de l'exadvocat de Podem que va posar la denúncia, José Manuel Calvente, Serra ha insistit que es basa en "rumors" i que no n'hi ha "cap prova". La portaveu del partit ha criticat que Podem sigui el partit més investigat des que va néixer i ha assegurat que si la investigació que s'està fent ara a la seva formació es fes al PP, "Pablo Casado estaria a la presó".

stats