CRISI A LA MONARQUIA
Política 23/05/2012

El prestigi del rei Joan Carles s'esvaeix a Alemanya

Isaac Lluch
2 min
Fotograma del videojoc satíric en què el rei caça elefants amb la princesa Corinna a la vora.

BERLÍNLa minvant influència del rei Joan Carles en l'escena política internacional s'ha analitzat aquesta primavera a bastament. Que l'Argentina o Bolívia hagin fet un pas endavant en la nacionalització d'YPF i Red Eléctrica Española s'ha interpretat com un efecte de la pèrdua d'ascendència del monarca a l'Amèrica Llatina. A Europa, el desprestigi de la monarquia espanyola és també notori. I, com a mostra, la naturalitat amb què la premsa alemanya ha criticat, se n'ha fet ressò o ha fet mofa de la debilitat moral del rei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des dels rotatius més seriosos fins als diaris més sensacionalistes i de més tirada, passant per la televisió pública nacional, els mitjans germànics s'han afanyat a demostrar que la casa reial espanyola no és intocable. Der Spiegel va ser el primer a publicar una informació crítica sobre Joan Carles. Un tèlex de l'exambaixador alemany a Espanya, Lothar Lahn, al qual va tenir accés aquest setmanari, revelava "una sorprenent simpatia del rei espanyol pels colpistes del 1981". Joan Carles "quasi va disculpar", cita Lahn, els actors del 23-F, que "només pretenien el mateix a què tots aspiràvem, concretament el restabliment de la disciplina, l'ordre, la seguretat i la tranquil·litat".

El 'Bild' s'hi acarnissa

El diari de més tiratge a Europa, el Bild, no ha deixat gaire tranquil el rei espanyol. Des que es va destapar la cacera d'elefants en què el cap d'estat es va fracturar el maluc, aquest diari ha burxat en la seva vida privada, i més en confirmar-se que va ser la princesa Corinna zu Sazn-Wittgenstein qui va organitzar el safari. El Bild es va afanyar a publicar una fotografia amb Corinna i Joan Carles junts i qüestionava si aquesta dona no podia costar-li el tron al monarca. Més barroera va ser la pregunta amb què el rotatiu obria un titular el 24 d'abril: "Felip ha heretat el gen proadulteri del seu pare?" I totalment groga va ser la informació que el rei s'havia gastat "set milions d'euros en un brillant per salvar el seu matrimoni amb la reina Sofia".

Lluny de la premsa de bulevard, la premsa seriosa no es va estar, però, de recollir amb naturalitat que era un secret de domini públic que el rei podia tenir suposadament amants, però que a Espanya això no s'havia matisat fins ara. I per descomptat que l'escàndol de corrupció d'Iñaki Urdangarin també ha ocupat planes.

L'últim mitjà a apuntar-se a l'acarnissament ha estat un programa de sàtira de la televisió pública alemanya ZDF. El late-night show mensual Leute, Leute! ha dedicat aquest maig sis minuts i mig a burlar-se molt durament de Joan Carles. La presentadora, Monika Gruber, ironitza sobre l'accident del nét Froilà, el gust per la cacera de "Joan Caos Carlos" i deixa anar algun comentari desvergonyit sobre la seva relació amb Corinna.

Gruber acaba promocionant un joc d'internet anomenat Call of Dumbo -a la imatge- en què hi apareixen caricatures de Joan Carles i Corinna. L'usuari pot tirotejar elefants i píndoles contra la disfunció erèctil. A cada encert amb les píndoles, la princesa alemanya va perdent una peça de roba i el rei té una erecció cada vegada més evident. La música que acompanya el joc és Que viva España .

stats