Política 20/05/2012

Les primàries del PSC topen amb la prohibició d'accedir al cens

El PSC vol fer unes primàries a la francesa, però la legislació espanyola és més restrictiva a l'accés al cens electoral. Els partits només poden tenir totes les dades durant la campanya electoral.

P.m.
2 min

BARCELONAEl PSC vol obrir les primàries per escollir el candidat a la presidència de la Generalitat a tots els ciutadans, com van fer els socialistes francesos per escollir François Hollande. Per garantir un procés net i transparent necessita tenir accés al cens electoral, però a diferència de França la legislació espanyola no ho permet. En teoria els partits només poden tenir el cens durant la campanya electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La comissió encarregada d'elaborar el reglament de les primàries socialistes, que començarà a treballar aquesta setmana, té en el cens el principal escull legal. La comissió està integrada per dirigents del PSC, però també en forma part com a independent el notari Juan José López Burniol, que haurà d'ajudar a trobar la fórmula legal perquè els simpatitzants del PSC puguin votar.

Una altra possibilitat és fer servir els padrons municipals cedits pels alcaldes, com es va fer durant les consultes sobiranistes, tot i que la llei de protecció de dades també hi posa traves i l'alcalde pot tenir problemes legals si un ciutadà opta per denunciar-lo. Precisament, un destacat alcalde socialista, Manuel Bustos, recordava aquesta setmana aquests problemes legals durant la seva compareixença dimecres al Parlament per parlar de la llei de consultes.

Una solució que estudia la direcció del PSC és crear un cens propi a partir de les persones que es registressin voluntàriament, però aquesta solució té el problema que només s'hi apunten els simpatitzants més mobilitzats i pot donar xifres de participació molt reduïdes, que deslluirien l'objectiu de les primàries obertes, que és provocar una gran mobilització de l'esquerra de cara a les eleccions.

L'altre dubte que hi ha és si les primàries seran a una volta o a dues. No és un dubte menor, perquè condiciona la decisió de presentar-s'hi o no de Montserrat Tura. El fet que sigui a dues voltes dóna més possibilitats de guanyar als candidats no oficials, perquè amb una de sola el més normal és que el més votat sigui el que promou l'aparell del partit, que en aquest cas seria Pere Navarro. La direcció considera que fer una segona volta pot augmentar molt les despeses, en un moment de restricció pressupostària. Però serà la comissió la que decidirà i té sis mesos per emetre veredicte.

stats