Política 07/12/2020

Unes primàries cada cop menys competides

La majoria de candidats són escollits sense rivals

Anna Mascaró
2 min
Unes primàries cada cop menys competides

BarcelonaLaura Borràs va guanyar ara fa una setmana les primàries de JxCat per escollir el presidenciable de la formació. Els afiliats la van triar amb el 75,8% dels suports contra el 20,5 del seu rival, Damià Calvet. Aquesta ha sigut l’única pugna interna que s’ha viscut per decidir els caps de llista del 14-F. Les primàries continuen sent la fórmula escollida per la majoria de partits, però cada cop costa més trobar-ne unes en què hi hagi competència.

Ciutadans

Nomena Carrizosa en lloc de la guanyadora de les primàries

Cs és el cas més extrem: va prescindir de la guanyadora de les primàries, Lorena Roldán, i va situar Carlos Carrizosa com a cap de llista, argumentant que el seu perfil era més adequat per aconseguir una coalició amb el PP i el PSC. La formació va ignorar les crítiques internes al·legant que els estatuts no havien sigut vulnerats i malgrat que no s’ha materialitzat la coalició unionista.

ERC

Aragonès no té rival per rellevar Junqueras com a cap de llista

ERC va proclamar presidenciable Pere Aragonès, i Marta Vilalta, Teresa Jordà i Raquel Sans caps de llista per Lleida, Girona i Tarragona sense que hi hagués rival en cap dels casos. Eren els noms, de fet, consensuats per l’executiva. Per demostrar que també té el suport de la militància, Aragonès va aportar 2.343 avals, més que els 2.105 d’Oriol Junqueras a les europees del 2019.

PSC

Miquel Iceta repeteix sense oposició com a cap de cartell

Miquel Iceta és el cap de cartell virtual del PSC des de fa molts mesos. No obstant, encara no ha sigut nomenat oficialment. El partit preveu iniciar els tràmits per consultar les bases al llarg d’aquest mes, amb terminis més breus dels habituals a causa de l’avançament electoral. Podrien presentar-se altres candidats, però Iceta per ara no té rival. Previsiblement serà proclamat en un consell nacional a finals de desembre.

Catalunya en Comú-Podem

Van ser els més matiners, al proclamar Albiach al febrer

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, va ser proclamada el passat mes de febrer. Va ser l’única de les tres aspirants a les primàries que va aconseguir els avals suficients.

CUP

Els anticapitalistes encara no han anunciat candidat

La CUP encara no ha assenyalat qui serà el seu candidat. La formació no fa primàries, i són les assemblees territorials les que promouen diversos aspirants. Després, el secretariat nacional fa una proposta i una comissió de llistes és qui acaba d’articular la candidatura.

PP

Els populars no seleccionen els candidats per primàries

El PP tampoc no escull els seus candidats a través d’una consulta als militants. El líder del partit a Catalunya, Alejandro Fernández, és el cap de llista després que les converses entre el president del PP, Pablo Casado, i la dirigent de Cs, Inés Arrimadas, per articular una candidatura conjunta no arribessin a bon port.

PDECat

Un 40% dels afiliats participen en l’elecció de Chacón

Àngels Chacón va ser nomenada candidata del Partit Demòcrata amb el 94% del suport de les bases i una participació del 40% dels afiliats. Era l’única aspirant a cap de llista de la formació.

stats