La llista unitària torna a situar "la qüestió catalana" com un dels principals reptes de Rajoy, segons el 'Wall Street Journal'

El prestigiós diari nord-americà recull el propòsit dels "líders pro secessió" de començar un procés per establir un estat català "en qüestió de mesos" si guanyen les eleccions del 27-S

L'acord entre Convergència Democràtica i Esquerra Republicana per configurar una llista unitària encapçalada per Raül Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals, amb Artur Mas com a número 4 i Oriol Junqueras en cinquena posició, ha estat notícia avui a diferents mitjans internacionals. La visió dels mitjans internacionals torna a posar en relleu com és de diferent la visió que sobre el conflicte català es té a Espanya i a la resta del món. Així, mentre que a Madrid s'insisteix que les del 27-S seran unes autonòmiques més, al món es destaca la transcendència dels comicis, i el repte democràtic que suposen.

WSJ: el dia de la marmota

" L'acord sobre la llista unificada és probable que col·loqui la qüestió catalana un cop més entre els principals reptes a què s'enfronta el president [espanyol], Mariano Rajoy, que ha de convocar eleccions generals per al final de l'any". Aquest és el diagnòstic que fa el diari Wall Street Journal del pacte a què van arribar ahir CDC, ERC i les entitats sobiranistes.

El prestigiós rotatiu vaticina que, en aquesta mena de "dia de la marmota", segurament "veurem una altra tardor tensa a Catalunya", segons paraules que el diari recull d'Andrew Dowling, especialista en història de Catalunya i espanyola de la Universitat de Cardiff. El reportatge anuncia que els "líders pro secessió diuen que les eleccions regionals de Catalunya del 27 de setembre serviran com un referèndum sobre la independència". I afegeix: "Si guanyen, aquests líders diuen que començaran un procés per establir un estat català en qüestió de mesos".

Fox News: "La victòria portarà a la secessió"

Entre els mitjans que també han dedicat atenció a l'acord hi ha Fox News. L'emissora americana de televisió destaca, amb una nota d'AP, que "els partits catalans pro independència han unit forces de cara a les eleccions, i diuen que una victòria portarà a la secessió". "Els dos partits afirmen que sortiran d'Espanya de forma unilateral si obtenen una majoria d'escons", afirma la nota.

'ABC News': "La majoria de catalans són contraris a la independència"

'ABC News' publica una versió ampliada de la nota d'AP on es destaca que "les últimes enquestes mostren de forma reiterada com una majoria de catalans són contraris a la independència". La notícia explica que Mariano Rajoy "ha dit que farà complir la llei i defensarà la sobirania nacional"

Més continguts de